Шістдесят років мінералка б’є фонтаном

Цей фонтан у засніженому полі – справжнє диво. Нафтової вишки, як планували, у Новому Милятині Буського району не встановили. А от ставочок зробили, і тепер сюди з навколишніх сіл приїжджає чимало відпочиваючих. Є й такі, хто використовує цю воду для лікування.

Як ми добре знаємо, Львівщина здавна славилася своїми нафтовими родовищами. Тому нафтові сверловини у тутешніх селах – не дивина. У Новому Милятині теж шукали «чорне золото». Просвердливши пласт, геологи зрозуміли, що запаси нафти невеликі, і забралися звідси. Але зі свердловини замість нафти потужним фонтаном (до 20 метрів у висоту) вдарила вода, від якої навкруги розходився запах тухлих яєць, тобто сірководню. Вона має постійну температуру 19 градусів і тоді залила п’ятикілометрову територію. Але згодом вишку розібрали (та це місце до сьогодні називають Вишка), встановили трубу і зробили ставок.

У 1960-х роках тут навіть був піонерський табір від Львівської фабрики «Прогрес». Згодом басейн Вишки розширили, і це місце стало улюбленим для відпочинку людей. Правда, місцеві жителі мають з тим клопіт: нарікають, що приїжджі засмічують навколишню територію.

А 1981 року голова колгоспу Володимир Купльовський ще й замовив Одеському науково-дослідному інституту курортології аналіз цієї води. Вона, маючи сульфатний натрієво-магнієво-кальцієвий склад, лежить на глибині 415-564 метри. Її аналоги є лише в Росії (Хілово), Латвії (Кмери), Туркменії (Арчман). Вчені дослідили, що милятинська вода лікувальна. Її можна застосовувати для ванн при захворюваннях органів руху і опори, нервової та серцево-судинної системи, у гінекології, при порушенні обміну речовин та при захворюваннях шкіри. Також вона корисна для внутрішнього прийому при хронічних гастритах, захворюваннях печінки, жовчних шляхів та панкреатиті.

Місцеві жителі кажуть, що є люди, які лікувалися мінералкою – і мали хороший результат. Але серйозно розробкою цього родовища води так ніхто і не зайнявся.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Львівська область

Фото автора

Лікувальна вода зі свердловини

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>