Для немічних піст послаблюється

«Як постити хворим, адже незабаром Великий піст?»

Оксана САВЧУК,

м. Ковель,

Волинська область

– Великий піст нагадує нам про сорокаденний піст нашого Спасителя у пустелі і готує до найважливішого свята Православної Церкви – Воскресіння Христового. Для кожного християнина це час духовної боротьби, у якій беруть участь і душа, і тіло. Під час посту ми повинні викорінити наші гріхи. Святитель Василій Великий з цього приводу вказує: «Не шукай користі тільки в самому стриманні від страв! Правдивий піст – це усунення гріхів. «Усувай усяке братання з неправдою» (Іс. 58,6). Прости ближньому образи... Ти не їси м’яса, але пожираєш брата? Стримуєшся від вина, але не залишаєш своєї зарозумілості? Тим, хто сприймає піст як дієту і можливість схуднути, він на користь не піде. Піст – лікування, а воно часто буває нелегким. І лише в його кінці можна чекати одужання, а від посту – плодів Духа Святого: миру, радості й любові. І необхідно пам’ятати, що утримання призначене людині для оздоровлення душі й тіла. Тілесне здоров’я – це Божий дар, і його не можна руйнувати. Тому, якщо людина має тілесні немочі, а піст може нашкодити – він послаблюється. У цей час також потрібна розважливість. Необхідно прислухатися до порад лікаря і поспілкуватися зі священиком. Якщо є проблеми зі здоров’ям, можна взяти благословення на пом’якшення посту. Він не може стосуватися маленьких дітей, але чим дорослішими вони стають, тим більше їх залучати до нього.

Існує ще один вид посту для хворих людей – всі звичні продукти залишаються у раціоні, але їхня кількість зменшується. Як пише прп. Касіан Римлянин: «Крайнощі, як кажуть святі отці, з того чи іншого боку однаково шкідливі – і надмірність посту, і пересичення. При цьому непомірне утримання шкідливіше за перенасичення, бо від останнього в силу каяття можна перейти до правильних дій, а від першого – не можна». Слід зауважити, що піст ні в що не ставиться Господом, якщо християнин не буде в той же час дотримуватися Його заповідей про любов, милосердя, самовіддане служіння ближнім, словом, всього того, про що буде запитано з нього у день Страшного суду (Мф. 25, 31-46). Тому обміркуймо, що ми хочемо отримати від нього.

Валентин МАРЧУК, священик

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>