Аби зберегти лікарню – перекриють автотрасу?

У рамках нинішньої медичної реформи дільничні лікарні вирішено перетворити в амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де надаватиметься первинна допомога. Тим часом стаціонарне лікування планується перевести із сільської місцевості до районних центрів. Тож жителі селища Смиги Дубенського району неабияк занепокоїлися, почувши про зміни, які торкнуться й місцевого медичного закладу. Адже у лікарні, яка обслуговує територію із семи тисяч мешканців, скорочуються 15 діючих ліжко-місць, залишається лише денний стаціонар, а працівників меншає приблизно на третину (із 43 до 28). Зате очевидною, на думку реформаторів, стане економія бюджетних коштів. Адже потребуватиме медзаклад у Смизі на щорічне утримання уже не один мільйон шістсот тисяч гривень, а суттєво менше. При цьому місцем для стаціонарного лікування стане Дубенська центральна районна лікарня.

Як зустріли такі нововведення селяни? Позиція смижан зводиться до одного – зберегти лікарню у нині діючому варіанті. У протилежному разі, мовляв, й автотрасу готові перекрити… У свою чергу представники районної влади вказують на те, що кошти у бюджеті передбачені лише на фінансування амбулаторій, а таке поняття як дільничні лікарні у зв’язку з реформою взагалі перестає існувати. Та й мова йде не про закриття смизького медичного закладу, а лише про його реорганізацію. Як і дільничних лікарень у селах Варковичі та Верба. Мовляв, утримувати їх за рахунок дефіцитного районного бюджету в такому обсязі, як зараз, немає змоги. От і доводиться шукати вихід із ситуації, вдаватися до оптимізації. Вірніше, до скорочення стаціонарних послуг.

Водночас на тлі можливого скорочення доволі гостро постали інші питання – доля медичного персоналу, який потрапляє під звільнення, забезпечення установи медичним обладнанням, робота швидкої допомоги… З приводу останнього з’ясувалося, що для швидкої допомоги у Смизі не виділяється пальне, і пацієнти, користуючись її послугами, змушені оплачувати «дорогу» зі своєї кишені.

– Ми стали заручниками обставин, – коментує ситуацію Смизький селищний голова Микола Шандрук. – Насамперед маємо виконувати вищеприйняті рішення. Але якщо поглянути на перспективу цього питання, то вона, як на мене, з трьома знаками запитання. Бо, скажімо, відповідно до нормативів для нашої амбулаторії, потрібно п’ять кваліфікованих лікарів з вищою освітою. І я дуже сумніваюся, що вдасться забезпечити такий кадровий потенціал… Сьогодні лікарі не виявляють бажання працювати у сільській місцевості. Щодо ситуації, яка склалася довкола лікарні, ми створили ініціативну групу, яка уже підготувала звернення до народних депутатів України, аби на державному рівні вирішити це питання. Яким буде результат, побачимо далі. Принаймні, усі ми маємо зрозуміти єдину річ: на здоров’ї людей економити не можна.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>