З кораблем – на бал

Весілля – це завжди стильно. Печене порося, огірочки з медом, сало в шоколаді – чого тільки не придумують кухарі, аби приємно здивувати весілян.

Переймається цим і Іванна Новосад – жителька села Малі Дорогостаї Млинівського району, що на Рівненщині. Але її захоплення дещо інше – десерти. Майстриня виготовляє їх у формі квітів, кораблів, автомобілів. Причому кожен витвір неповторний. І, звичайно ж, дивовижний за красою і смаком. Тож не дивно, що вироби майстрині привертають увагу і дорослих, і дітей. Іванна Новосад переконує, що не має секретів: якщо добре працює уява, а руки вміють творити, то подібні вироби усім під силу!

 

– Коли страва гарно оформлена, то вона і смакує набагато краще, – наголошує Іванна Новосад. – Десь рік тому зробила з фольги трояндовий букет, у кожну квіточку поклала шоколадну цукерку. «Випробувала» цей букет на одній гостині – і почула від присутніх схвальні відгуки. Така реакція ще більше підштовхнула мене до діяльності. Зараз це, по суті, вже навіть не хобі, а постійне моє заняття – робити гостинні десерти, цікаво їх оформивши. Тут, як кажуть, хто що замовить, або що у голову збреде – літаки, велосипеди, кораблі, кошички, букети. Недавно, приміром, виготовила букет величиною у людський зріст і шириною півтора метра. На торжестві ця новинка викликала фурор. Тим паче, що вся вона була начинена солодощами. Окрім захвату, люди, звичайно, запитували, як це робиться? Секрету тут жодного: якщо добре працює уява, а руки вміють творити, то будь-кому такі вироби під силу. При цьому неодмінно треба враховувати, що родзинкою має бути саме їстівна частина, а не декор. Загалом на рахунку Іванни Новосад уже декілька десятків солодких витворів у формі різноманітних предметів. Своєю найкращою роботою майстриня вважає корабель-вітрильник з просторою палубою, де розмістила цукерки. Звідси й назва роботи – цукерковий вітрильник. На його виготовлення знадобився цілий тиждень.

Гарно підходять для десертів автомобілі з кузовами. Стоїть на столі таке авто, наповнене солодощами, і здається, ніби цей перевізник – з казки.

До речі, майстриня закінчила академію мистецтв у Львові. Спеціалізувалася на графічному дизайні. Втім, як сама каже, графіка і її оздоблювальні витвори – то дві різні речі. Святковому оздобленню страв, столів можна навчитися самотужки. Було б бажання…

Сергій НОВАК,

Рівненська область

До виробів Іванни Новосад і дорослих, і дітей тягне, ніби магнітом

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>