Хто винен у смерті новонародженої?

Свого первістка Іванна та Юрій Кулецькі із села Зарудечко Збаразького району очікували з великим нетерпінням. Протягом усієї вагітності 22-річна Іванка почувалася добре. «Ідеально», як казали медики, що проводили ультразвукове дослідження, поводило себе у животику і дитя. Але 13 лютого під час пологів немовля померло. Причина смерті – інтранатальна асфіксія плоду. Іншими словами, дитя задушилося пуповиною, що оповила шийку.

…Іванку Кулецьку брат відвіз до пологового будинку надвечір 12 лютого – почали відходити води. Лікар Валентина Олексяк, у якої жінка стояла на обліку, заявила, що про пологи думати ще рано, і залишила породіллю на ніч у палаті.

– Всю ніч я крутилася, бо дитина була неспокійною, стукала ніжками у живіт, — розповіла Іванна Кулецька. – Вранці лікарка оглянула мене і знову сказала: «Рано, родові шляхи ще закриті». Розпорядилася підключити крапельницю, а сама пішла… Через майже дев’ять годин, коли болі переймів ставали нестерпними, я благала Валентину Олексяк про кесарський розтин. «Ти народиш сама, все буде добре, – стояла на своєму лікар. – Ти просто не вмієш терпіти...»

Іванчині муки закінчилися о 17.45. Вона розродилася… мертвою дитиною. «Якби зробили кесарське, моя дитина була б жива!..» – переконана молода жінка.

– Після того, як торік під час пологів померли дві породіллі, збаразьким медикам заборонили кесарити самостійно, – каже мати Кулецької Богдана Іванівна. – Ми просили відправити Іванку до Тернополя або викликати звідти бригаду. Та Олексяк нам сказала: навіщо різати молоду жінку, їй же потім ще народжувати. Страхала тим, що тернопільська бригада візьме п’ять тисяч гривень за послуги. Та ми би заплатили ті гроші, аби лиш врятувати життя дитині…

Поки малюк був у навколоплідних водах, пуповина ніяк не загрожувала його життю. Але коли почалися потуги і плід став просуватися по родових шляхах до тазу, пуповина намоталася на шию і задушила немовля. У медицині є відповідний термін – «справжній вузол пуповини». Цей підступний зашморг і не дозволив доньці Кулецьких з’явитися на світ. Так пояснює обставини справи Валентина Олексяк. Медик, яка, за її ж словами, «у родзалі вже 35 років», каже, що випадки мертвонародження дітей не такі вже й поодинокі.

– У благополучних випадках, коли дитина йде у таз, серцебиття помалу, але прослуховується, – каже Валентина Олексяк. – Під час пологів я слухала плід Іванки два рази, але серце немовляти не билося. Породіллі про це у такий час ніхто не повідомляє, тому що стрес може спровокувати кровотечу. Витягнувши немовля, одразу викликали анестезіолога, але мертву дитину він оживити не міг. На розтині підтвердився зроблений попередній висновок про причину смерті – туге обвиття пуповиною навколо шиї плоду. Оперативне втручання не змінило б ситуацію. Тим паче, для кесарського розтину потрібні певні покази: передлежання плаценти у породіллі, великий плід, кровотеча, клінічно вузький таз. У Іванки Кулецької всього цього не було.

Валентина Олексяк запевнила, що після перенесеного Іванці Кулецькій ніщо не зашкодить мати дітей у майбутньому. Проте молода жінка вже зареклася коли-небудь народжувати у Збаражі.

Світлана КЛОС,

Тернопільська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>