«Бабине літо» посеред зими

Жителі Любешова бачили у лютому білі павутинки «бабиного літа»! Дивина та й годі! Того зимового дня після 11-ї години знайомі показали довгу білу павутину, яка звисала біля ялини. Надіючись побачити «бабине літо», я пройшовся понад річкою Стохід. Адже саме з півдня декілька днів перед цим дув теплий вітер. Після надокучливих морозів ласкаво світить сонечко, тихо і тепло. Здається, що надворі не початок лютого, а середина березня. Несподівано на кущиках помічаю тремтячі білі павутинки, вітерець їх розпрямляє на декілька метрів уздовж берега. Відомо, що її виділяють павуки, тож починаю їх шукати. І на мосту відкриваю ціле їх скупчення. А щоб переконатися, що вони здатні виробляти павутину у цей зимовий період, беру одного на гілочку і легенько струшую. Павук не падає, а формує волокно, опускаючись на ньому. Правда, робить це значно повільніше, ніж влітку.

Я уже пенсіонер, але таке незвичайне явище помітив уперше. Тому розпитую любешівських старожилів, проте ніхто подібного не пам’ятає. Моя 81-річна сусідка Ганна Романівна Юрко теж зроду не бачила такої «чудасії», щоб павутина літала по дворі серед зими.

Телефоную на місцеву метеорологічну станцію до Надії Кудлюк – такого явища метеостанція ще не фіксувала. Пояснення шукаю в учителя біології Людмили Олішкевич: «Звичайно, це аномалія. Щоб павуки виробляли павутину, їм необхідно вести активний спосіб життя. А як вони це можуть робити зимою? Ось так одразу не можу знайти пояснення цьому феномену».

Наступного дня знову йду до Стоходу. Біля місточка вирує вода, оголилися береги й обсипається розмерзла земля. Це значить, що після зимової перерви стали відкачувати воду. І тут мене осінила здогадка: а чи не з’явилися павуки саме з цього каналу після того, як з настанням відлиги почали відкачувати воду? Адже деякі види зимують у воді, інші – у ґрунті. Потепління після затяжних морозів ці маленькі створіння, можливо, й сприйняли за весну?

Петро КРАВЧУК,

автор «Книги рекордів природи»,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>