Найбільша кількість партнерських пологів – на Волині

За підсумками 2012 року в області відбулося 15697 пологів, що на 785 більше, ніж у 2011 році. Також за два попередні роки на Волині не було зареєстровано жодного випадку материнської смерті. На 20 малюків знизився показник дитячої смертності за 2012 рік. 90% - це партнерські пологи. Такі статистичні дані нещодавно були наведені головним спеціалістом з акушерства та гінекології Управління охорони здоров'я Волинської області Романом Савкою на спільній прес-конференції Україно-Швейцарської програми "Здоров'я матері та дитини".

Саме завдяки ось вже 15-річній співпраці із швейцарською програмою і вдалося досягти таких результатів, впевнено завірили й інші присутні медики не тільки з Луцького пологового будинку, а й з районних лікарень області. Запевнили, що кардинально змінилося не тільки мислення лікарів, а й підхід до проведення пологів, принципи роботи, догляд за новонародженими. Суттєво поліпшилося в області й технічне устаткування, необхідне для забезпечення здоров'я матері та дитини. Так, зокрема, швейцарською стороною для Волині було придбано 72 одиниці унікальної медичної техніки на суму майже 4 мільйони гривень. Найдорожчими стали: апарати ультразвукової діагностики, штучної вентиляції легенів для новонароджених, інкубатори тощо. Також кілька років тому вже створено реєстр вагітних жінок, який дозволяє ділитися інформацією між районними та обласними центрами охорони здоров'я.

Чекають-не дочекаються медики створення симуляційно-тренінгового центру, який заплановано на квітень 2013 року. Це сучасна методика для навчання медперсоналу, яка полягає в тому, щоб лікарі та молодший персонал відпрацьовували практичні навики на манекені, який максимально точно відтворює живого пацієнта. Так би мовити, це "псевдо-мати", яка народжує дитину та "новонароджений", який стимулює різні, як правило, небезпечні стани. Для України таки центри симуляції є справжній медичним ноу-хау. Окрім Волинської області, їх створюють ще в 3 регіонах-партнерах програми у Вінницькій та Івано-Франківській області, а також в Криму.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>