Найстарішій бабці України – 116 літ!

14 лютого зустрічає своє 116-ліття найстаріша жителька України – мешканка села Хотимир Тлумацького району Івано-Франківської області Катерина Козак. Попри те, що народилася у День закоханих, бабця за усе життя так і не зустріла своєї половинки.

«Таке важке життя було, що навіть смерть мене боїться», – любить пожартувати бабця Катря, коли її запитують про вік. За таку світлу вдачу рідні її називають не інакше як «бабцею-сонечком». А згадувати є що. Старенька пережила часи Австро-Угорської імперії, Західноукраїнської Республіки, другої Речі Посполитої, Радянського Союзу, пам'ятає Першу і Другу Світові війни… Остання забрала її рідну сестру (німці вивезли на роботи в Німеччину, де та й померла), тож взялася ставити на ноги двох осиротілих племінниць. Доводилося братися за найскладнішу роботу, просити кусень хліба в односельців, самій голодувати, аби вигодувати дітей.

Так за щоденними клопотами жінці ні за молоду, ні пізніше й не випало щастя влаштувати особисте життя. Однак самотою доживати віку бабці Катрі не довелося. Радіє, що при ній повиростали сестрині онуки та правнуки, і що на схилі літ має велику шану від родини.

До речі, за усе своє життя жінка ні разу не лежала в лікарні – недуги «виганяла» народними методами. Їжу вживає лише натуральну, з власного городу. І багато молиться. Може, у цьому й головний секрет її довголіття. А ще в тому, що ніколи нікому зла не бажала.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>