Луцьке Євангеліє – у сотні унікальних книг України

Факсимільну копію Луцького Євангелія, написаного в XIV столітті у Спаському Красносельському чоловічому монастирі (оригінал зберігається у Російській державній бібліотеці) видано у 2011 році. Луцьке Євангеліє належить до 128 найбільш унікальних рукописних книг України. Волинська єпархія УПЦ отримала дозвіл на роботу з древнім артефактом. Щоб видати точну копію давньої книги, фахівці трудилися півтора року. Вперше його було презентовано у жовтні 2011 року у Києві. Потім книга посіла чільне місце на Львівському книжковому форумі, а згодом і в німецькому Франкфурті-на-Майні, в Італії. Луцьке Євангеліє вважається однією з найдавніших східнослов'янських богослужбових книг - вона майже на два століття старша за Пересопницьке Євангеліє, на якому президенти України приймають присягу.

Нещодавно делегація Волинської єпархії на чолі з митрополитом Ніфонтом Луцьке Євангеліє представила і в Росії: у Московській духовній академії, Свято-Тихонівському університеті, в інформаційному агентстві ІТАР-ТАРС, два примірники книги було передано у фонд Російської державної бібліотеки. У березні 2013 року його планують презентувати й в інших країнах Європи.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>