Українські приватні вузи не витримують конкуренції з польськими

Як зазначив Андрій Андрійович, критична ситуація у навчальному закладі назрівала не перший рік. Останнім часом кількість бажаючих навчатися в університеті постійно скорочувалася. Склалася ситуація, що кожного року зростав від'ємний баланс між випускниками та новоприбулими. Зовсім погано пройшла остання вступна кампанія. Для того, аби мати змогу нормально забезпечувати навчальний процес, вузу потрібно було набрати трохи більше ста першокурсників. Бажаючих вступити у вуз виявилося трохи більше сорока, але коли розпочався новий навчальний рік в університет пришли менше десятка.

- Небезпечну тенденцію зі скороченням набору ми відзначали й самі. З колегами я обговорював питання, що так ми працювати більше не зможемо. Щоб не поглиблювати проблему, у першому семестрі наші викладачі провели моніторинг вподобань випускників луцьких шкіл 2013 року. Для цього склали цікаву анкету з прихованими запитаннями, щодо їхнього майбутнього вибору. Результати показали, що абсолютна більшість розраховує на держзамовлення, хоче навчатися у великому державному вузі або взагалі закордоном. Серед тих, хто не визначився було всього 55 старшокласників. Виходячи із цього ми самі вирішили призупинити навчальну діяльність університету і Державна комісія з акредитації навчальних закладів пішла нам на зустріч, - розповів Андрій Журавльов.

Серед причин, які призвели до зниження набору абітурієнтів, ректор ЛГУ назвав демографічну кризу та нерівну конкуренцію з вузами сусідньої Польщі, в які легко вступити і які гарантують диплом європейського зразка, а з ним - можливість залишитися жити і працювати закордоном. Нині у сусідній державі 252 навчальних заклади і конкуренція між ними дуже загострена. Щоб наповнити свої аудиторії, в Україні поляки укладають угоди з рекрутинговими компаніями.

Як відомо, ЛГУ припинить свою освітню діяльність у липні цього року. Таким чином акредитацій на комісія, зваживши на аргументи Андрія Журавльова, дала можливість цьогорічним випускникам ЛГУ закінчити навчання у стінах свого університету й отримати дипломи спеціалістів та бакалаврів державного зразка. Студенти ж 2-4 курсів будуть переведені в інші вузи. Як зазначив Андрій Журавльов, підготовча робота у цьому напрямку уже почалася, вже є певні домовленості з вищими навчальними закладами Волині, необхідну допомогу готове надати й Міністерство освіти України. Студентів переведуть на навчання на умовах не гірших, ніж в ЛГУ. Це стосується розміру плани за навчання.

Як зазначив Андрій Журавльов, університет тимчасово зникне лише з ринку освітніх послуг. До кращих часів ЛГУ буде займатися науковою, господарською, видавничою діяльністю.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>