Колись називали Октябринами, а тепер – Золушками

Здавалося, дивакуваті імена з фанатичним присмаком часів Радянського Союзу – Вілени, Октябрини та Олімпіади – вже відійшли у небуття, і українці називатимуть дітей більш звично. А дарма здавалося! Судячи з даних управління юстиції за 2012 рік, в Україні підростають Одіссеї, Спартаки, Золушки і Султани.

Певно, що у дворі та у садочку Віталія-Ангела, Графа та Азарію, Квітку-Марію, Добриню і Спартака вже не сплутають (але, мабуть, і не запам’ятають з першого разу). У Київській області ростуть маленькі Принцеса, Золушка і Поліанна, до пари їм хлопчики з іменами Віорел-Ярослав та Декстер. Здається, ім’я останнього вже має славу, але досить сумнівну – так звати головного героя серіалу, який є серійним убивцею. Хоча, поки хлопчик піде в школу, про фільм, дай, Боже, забудуть.

Минулого року в Криму народився майбутній мандрівник Ясон, маленький Діонісій, прекрасні дівчата Весна та Есмеральда (будемо сподіватися, що батьки назвали дитину не на честь героїні книги Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері» – все ж таки доля її була трагічною).

Підростають в Україні Мадонна, Іорданна, Асія, Шахерезада та ціла «квітуча і пахуча клумба із садком»: Жасмін, Калина, Роза, Квітка, Каміла. Через шість років у школу підуть дорогоцінна для батьків Ізумруда та Грація з Глафірою.

Такі незвичні імена, звісно ж, будуть єдиними і неповторними у будь-якому колективі. Але психологи стверджують, що в дитинстві Аннабелли і Добрині мріють стати менш примітними і з радістю влитися у натовп Наталок і Андрюшок. Мовляв, подібними рідкісними іменами пишатимуться як правило діти із активним і пробивним характером

А от найпопулярнішими іменами минулого року залишаються Андрій, Анастасія, Олександра та Софія. РАГСи зафіксували і регіональні симпатії до окремих імен. Наприклад, на Закарпатті найпопулярніші – Євгенія, Наталія, Каміла, Ксенія. У Чернівецькій області полюбляють називати діток Богданами, Валентинами та Георгіями. В Івано-Франківській засилля Владиків, Павликів і Тарасиків. На Львівщині минулого року рекордним ім’ям стала Марта, а в Хмельницькій області народилося багато Ілон, Іванн, Мар’ян, Василів, Вадимів, Захаріїв, Костянтинів.

У місті Луцьк минулого року зареєстрували 3051 дитину. Як повідомила в.о. начальника відділу Державної реєстрації актів цивільного стану громадян Луцького міського управління юстиції Ірина Вахта, найпопулярнішими іменами стали Софія, Дарина, Ангеліна, Марія, Вікторія, Катерина, Вероніка. Хлопчиків називали Максимками, Владиславами, Артемами, Денисами, Тимофіями, Дмитриками, Іллюшками. Проте у 2012 році на світ з’явилися лише одна Ніна, Любов, Яніта, Віталіна, Аріадна, Агата, Іларія і по одному Іоанну, Ростиславу, Леонтію, Степану, Герасиму, Мирославу, Федору і Леву.

Сусіднє місто Рівне може похвалитися більшою кількістю новонароджених – 3497, і такими найуживанішими іменами, як Максим, Дмитро, Артем, Матвій, Тимофій, Софія, Анастасія, Вікторія, Анна. Поодинокими у 2012 році є Петро, Валерій, Тарас, Юрій, Борис, Анатолій, Галина, Тетяна, Олена, Валентина, Світлана.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>