Соняшник корисний «з голови до ніг»

«Чув, що коріння соняшника застосовують у народній медицині для виведення солей з організму. Я хочу знати, яким чином це робиться. Напишіть в газеті рецепти його приготування, дозування та коли приймати».

Хома МАЗУРИК, с. Датинь,

Ратнівський район,

Волинська область

Латинська назва рослини – Helianthus, що в перекладі означає сонячна квітка. Коли іспанські мореплавці завезли соняшник з Америки до Європи, там уподобали його за красу й почали розводити в парках і садах лише як декоративну квітку. Та згодом з’ясувалося, що основна цінність рослини зовсім не в її сонцеподібній зовнішності: вона дуже корисна для лікування багатьох недуг.

У народній медицині застосовують соняшник «з голови до ніг» – крайові язичкові пелюстки, квіткові голівки, насіння, молоде листя, стебло та корені. З останніх заварюють чай, що сприяє розчиненню і виведенню солей з організму, каменів і піску з нирок та жовчного міхура.

Спосіб приготування: на 3 л води – склянка подрібнених коренів, кип’ятити 5 хв. Випити за три дні. Потім це ж коріння кип’ятити в 3 л води 10 хв. Знову випити за три дні. Втретє ці ж корені кип’ятити 20 хв. у 3 л води. І знову випити протягом трьох днів. Далі беруть нове коріння. При цьому слід дотримуватися безсольової дієти і не вживати гострого, копченого та жирного. Курс лікування: 1-2 місяці, доки сеча не стане прозорою.

Коли і як заготовляти

Коріння для лікування потрібно заготовляти восени, у другій половині вересня, коли соняшник повністю дозрів. Саме в цей час воно набуває цілющих властивостей.

Після зрізання голівок корінь соняшника викопують, обтрушують від землі (мити небажано), потім з центрального грубого кореня зрізаються численні ниткоподібні бічні корінці, які для лікування непридатні.

Перед сушінням його потрібно розщепити на 4-6 частин поздовж завтовшки, як олівець. Краще це робити сокирою, оскільки корінь міцний. Сушити потрібно тільки на протязі під накриттям. На сонці або в духовці не рекомендується. Висохлий корінь легко потім поламати кусачками на частинки в 1-1,5 см.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>