Сьогодні відзначають 69-річчя визволення Луцька

2-го лютого 1944 року вважається офіційним днем визволення Луцька від фашистських загарбників.

Святкування цієї дати проходить скромно. Вчора у Луцьку за участю представників влади, громадських організацій, галузевих підприємств, установ, ветеранів, учнівської молоді відбулося покладання квітів на меморіальному комплексі «Вічна Слава». Трохи пізніше у Палаці культури міста Луцька відбувся святковий концерт для ветеранів.

У бібліотеках міста проходять тематичні години, уроки-екскурсії, літературні виставки, години читання, експозиції, що висвітлюють події визволення міста Луцька від фашистських загарбників. У загальноосвітніх навчальних закладах, позашкільних установах міста заплановані тематичні уроки, краєзнавчі конференції, літературні читання, бесіди з ветеранами війни, учасниками руху опору, героями фронту і тилу.

Історична довідка.

7-а гвардійська кавалерійська дивізія 13-ої армії 1-го Українського фронту 1 лютого 1944 року одержала завдання наступати на Луцьк. У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова. На ранок 2 лютого місто повністю звільнили від німецько-фашистських окупантів і на вежі луцького замку встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії. Ворог чималими силами намагався повернути собі місто, то ж обороні бої на підступах до Луцька тривали до кінця лютого 1944 року.

Теги: істФото: заставка (ветерани або фрагмент бойових дій).

Історичну довідку можна курсивом.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>