Не такий страшний грип, як його наслідки

Зараз тільки й мови, що про епідемію грипу, яка мандрує світом. Америка оголосила надзвичайний стан у зв’язку із розгулом штаму вірусу «Вікторія», а Польща потерпає від «Каліфорнії» або, як кажуть, свинячого грипу. Епідеміологи стверджують, що Україна теж перебуває на епідеміологічному порозі, адже маємо зафіксованими три штами грипу: один нам відомий з 2009 року H1N1 «Каліфорнія» і два нових: «Вікторія» та «Вісконсин».

Що це за вірусна атака і як нам із нею боротися – у розмові із заступником головного лікаря з медичної частини Волинської обласної інфекційної лікарні Русланом Морочковським.

– Розтлумачте, будь ласка, що таке штами грипу і чим вони відрізняються один від одного?

– Грип – вірусна хвороба. Штами – це підвиди вірусу, які відрізняються певними, але невеликими змінами у своїй структурі. У вірусології є такий термін, як «пасаж вірусу». Переходячи від людини до людини, вірус, захищаючись від впливу імунної системи, мутує, змінюючи свою антигенну структуру протягом однієї епідемії. Жоден лікар на око не визначить, яким штамом грипу заражений пацієнт. Підтвердити хворобу можна тільки лабораторним шляхом. Беруться мазки з носоглотки (місце проникнення та розмноження вірусу) і відправляються у вірусологічну лабораторію. І знову ж таки, лише у спеціалізованих лабораторіях країни зможуть визначити точну назву грипу: наприклад, що людина хворіє вірусом грипу штаму А/H3N2 «Вікторія» 361/2011. У регіонах такого детального аналізу не проводять, лише підтверджують, який це тип: скажімо тип А H1N1«Каліфорнія», чи грип типу В. В загальному вірус грипу поділяється за типами: А, В та С. Вірус грипу А (до нього належать Каліфорнія H1N1 та «Вікторія») здатний викликати масові епідемії, швидко поширюючись. А от віруси грипу типів В (наприклад «Вісконсин») та С відзначаються невеликими спалахами чи навіть спорадичними випадками захворювання.

– Побутує думка, що всі летальні випадки від свинячого грипу в Україні пов’язані із тим, що хворі не зверталися до лікарів вчасно?

– Так, крім того більшість пацієнтів були з груп ризику, тобто мали якісь серйозні хронічні недуги: цукровий діабет, ожиріння, супутні легеневі та серцево-судинні патології тощо. Треба розуміти, що будь-який вірус грипу, незалежно від його штаму і типу, окрім того, що уражує слизову оболонку дихальних шляхів, ще й суттєво впливає на внутрішню оболонку судин. Внаслідок чого виникають ускладнення з боку інших органів: вірус може спровокувати носові кровотечі, кровохаркання, геморагічну пневмонію, крововиливи в мозок, інфаркти. Не грип страшний, а його ускладнення і наслідки.

– Руслане Семеновичу, то як нам берегтися від вірусної атаки?

– Найефективнішим засобом боротьби проти грипу було, є і залишається щеплення. Але робити його бажано у передепідемічний період. Хоча, наприклад, в Америці, вакцинують навіть тепер, у самісінький пік розгулу грипозної інфекції. Вагітних вакцинують за епідемічними показами (в США – у будь-якому терміні), малюків щеплюють з шестимісячного віку. Також з профілактичною метою можна їсти часник і цибулю. Необхідно пити багато рідини, не голодувати. Не можна переохолоджуватися, адже відомо що до 80% тепла тіла втрачається через голову – без шапки на вулицю не виходьте. Тримайте в теплі й ноги. Вживайте вітаміни С, імуностимулюючі препарати, але виключно з профілактичною метою. Адже науково не доведено, що вони якимсь чином впливають на вірус грипу. Уникайте великого скупчення людей. Прогнозовано, із першою хвилею грипу почнуть хворіти діти, оскільки вони щодня ходять у садочок та школу і контактують із величезною масою своїх однолітків.

– А якщо все ж не пощастило, які симптоми мають насторожити?

– Незалежно від віку людини, якщо висока температура (більше 38 градусів) тримається і не збивається два дні, виникає задишка (часте дихання), обличчя блідне та синюшне, відчувається дискомфорт у грудях і мучить кашель із прожилками крові, падає тиск, з’являються головні болі – це вже точно не легкий нежить, який можна пересидіти вдома. Обов’язково звертайтеся до медиків, якщо підвищення температури тіла утримується протягом трьох днів. З епідеміологічної точки зору доцільно викликати дільничного або сімейного лікаря додому. У такий період, та ще й із невизначеним діагнозом взагалі не варто розгулювати містом, користуватися загальним транспортом та сидіти у чергах в поліклініці.

Розмовляла Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

До теми

В Україні прогнозують спалах епідемії на початку лютого. Поки що було зареєстровано лише один летальний випадок – в кінці минулого року у Львівській області від вірусу грипу типу В померла трирічна дитина.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>