Почаївську лавру подарують Москві?

Позафракційний депутат Тернопільської облради Степан Барна заявляє, що у липні цього року Почаївську лавру передадуть у власність Української православної церкви Московського патріархату.

Як передає УНІАН, відповідну інформацію з посиланням на свої джерела серед духовенства та працівників заповідника він розмістив на власній сторінці в соцмережі.

"28 липня 2013 року на честь 1025-ліття хрещення Русі, Свято-Успенську Почаївську лавру планують передати у власність УПЦ Московського патріархату. Для передачі плануються провести гучні урочистості, участь в яких братимуть перші особи держави, а прийматиме цей "подарунок" патріарх Московський і всія Русі - Гундяєв", - стверджує Степан Барна.

За його даними, на території Почаївської лаври уже активно ведуться ремонтні та реставраційні роботи, які фінансуються як з бюджету, так і за рахунок церковних коштів. "Попри те, що комітет Верховної ради України з питань культури і духовності не погодив скандально відомий законопроект № 1161, яким з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, мали виключити споруди Почаївської лаври, перед провладними депутатами ставиться завдання якнайшвидше протиснути цей законопроект будь-якою ціною. Він також стверджує, що після передачі комплексу Почаївської лаври у власність УПЦ МП, на території лаври заплановано відкрити культурно-духовний центр.

У липні 2003 р., згідно з розпорядженням Кабміну, споруди Почаївської лаври вилучено зі складу заповідника, а у листопаді відбулася передача лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладено угоду на 49 років.

Із обранням нового складу обласної ради 15 березня 2009 року депутати двічі приймали звернення до керівництва держави щодо відміни рішення про передачу святині Московському патріархату та повернення лаври до заповідника і в обох випадках жодної реакції, як стверджують в облраді, на звернення не було. У січні на Тернопільщині розпочали збір підписів щодо недопущення приватизації Почаївської лаври. Збір підписів зумовлений тим, що 25 грудня 2012 в секретаріаті Верховної ради України зареєстровано законопроект "Про внесення змін до деяких законів України", авторами якого виступили кілька нардепів від Партії регіонів та Компартії. Законопроект передбачає вилучення споруд Почаївської лаври з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації. Сьогодні на сесії Тернопільської облради депутати також планують розглянути проект звернення до керівництва держави щодо недопущення вилучення споруд Почаївської лаври з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>