За кума беріть не гаманець

Хрещення встановлено Самим Христом: «Отже, йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа». У перші чотири століття Християнства було прийнято хрестити переважно дорослих. Дехто, знаючи, що в Хрещенні прощаються гріхи, відкладав таїнство до останніх днів життя, і, на жаль, так і помирав без Хрещення.

Таїнство Хрещення можна здійснювати й у піст, навіть Великий, але за умови, що не буде скоромного застілля. При хрещенні дітей повинні бути хресні батьки, щоби промовляти замість них Символ віри й необхідні відповіді, потім опікуватися духовним зростанням похресників, пізнанням ними основ віровчення (молитви, відвідання храму тощо). Не забороняється батькам різних сімей бути хресними дітей один в одного, не забороняється бути хресними однієї дитини рідним брату та сестрі, чоловікові й дружині, нареченому і нареченій. Також хресними матерями можуть бути вагітні жінки. Не можуть бути хресними неправославні, жінки у період «критичних днів» або днів післяпологового очищення, хлопчики до 16 років, дівчатка – до 13, рідні батьки хрещеника, ченці й черниці.

Вибираючи хресних батьків для своїх дітей, ми повинні усвідомлювати: вибираємо не гаманець, що матеріально допомагатиме нашим дітям, а людину, яка буде молитися за наших дітей. Хресні батьки повинні бути віруючими людьми, відвідувати Божий храм, знати Символ віри, молитви «Отче наш», «Богородице Діво», Заповіді Божі. Не допускається, щоб хресними були люди, які не причащалися вже кілька років. Найкраще, коли хресні причащаються безпосередньо або за декілька днів перед Хрещенням похресників. Колись після смерті рідних батьків дітьми опікувалися хресні. Така велика відповідальність стоїть перед тими людьми, які приносять дитину до Христа. Тож ставитися до Хрещення варто з відповідальністю та розумінням.

Протоієрей Михайло БУЧАК

За матеріалами сайту

Волинської єпархії УПЦ КП

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>