Крижмо – поміч для хворого маляти

У деяких селах є традиція брати за куму ту жінку, яка хрестила першу дитину. Тож якщо в сім’ї народиться і третє, і сьоме маля, всі вони матимуть одну і ту ж хресну маму.

Крижмо — це полотно, у яке хрещені батьки загортають дитину після купелі під час хрещення. Тож обов’язково збережіть його та одяг для хрещення на пам’ять про цю важливу подію. Вважається, що крижмо не можна прати й використовувати у побуті. Дозволяється лише обгорнути або вкрити ним маля, якщо воно прихворіє.

Колись звертали увагу на те, як поводилася дитина під час хрещення. Пророкували довгий чи короткий вік залежно від того, легко чи важко гаситься при хрещенні свічка. Чхання дитини віщувало довге життя, плач – здоров’я. Натомість недобрим знаком було, коли дитина без плачу кривилася. Охрещену дитину несли додому якнайшвидше і зазвичай тією ж дорогою, що й до церкви. Якщо попередні діти в родині вмирали, новоохрещену подавали через вікно. Куми поздоровляли із сином чи дочкою, називаючи іменем, даним при хрещенні, і промовляли: «Хай вам Бог зростить! Від вас брали народжене, а вам приносимо охрещене».

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>