Чи можна мамі бути на хрещенні?

Жінка, яка народила дитину, не бере участі у церковних таїнствах протягом 40 днів після пологів. По закінченні цього терміну спеціально для неї читається «молитва жінці після пологів». Після цього мама може бути на хрещенні. Враховуючи те, що зазвичай хрестили дітей між 9 та 40 днями після їх народження, та не вдома, а у храмі, то мама і не мала змоги бути присутньою під час хрещення. Такий хід речей і вкорінився у народній свідомості. У древній Церкві саме батьки приймали свою дитину від купелі і обіцяли Церкві, що виховають справжнім християнином.

 

Скільки треба духовних батьків?

Згідно з чином Таїнства Хрещення, що було складено ще у перші віки християнства, для хрещення дитини запрошували лише одного хрещеного. Для хлопчика це був чоловік, для дівчинки – жінка.

Пізніше у церковну традицію увійшов звичай надавати дитині двох хрещених батьків – духовного батька та духовну матір. Стосовно запрошення декількох пар хрещених для однієї дитини, то це є місцевою народною традицією деяких регіонів України. Церковними правилами це не передбачено. Але чим більше людей долучиться до духовного виховання дитини, тим кращі плоди це принесе.

За матеріалами офіційного сайту

Української православної церкви

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>