У 105 років ходить до храму

Марія Тащук зі Стрілецького Кута Кіцманського району мешкає у невеликій старій хатині разом з правнучкою та її сім’єю. Незважаючи на поважний вік, 105-річна бабця має ясний розум та світлу пам’ять, лише недочуває. Аби не бути для рідних тягарем, сама дає собі раду: одягається, розчісується. Щонеділі ходить до церкви, тому, каже, й живе. Водії маршруток уже знають її, зупиняються й підвозять до храму. Зручніше вмостившись у кріслі, бабуся починає розказувати про своє життя.

– Багато довелося пережити. Бог носив мене світами, як ту птаху. Добре, що ще можу сама себе обійти. Замолоду мала «вибух крови». Думала, що не виживу. Дуже молилася, і Бог зглянувся наді мною. З 32 літ ходжу церквами: у Почаїв, Мукачеве, Ужгород, за Румунії – до Сучави. У колгоспі ходила коло свиней та худоби, і моркву заготовляла, і розсаду у парниках садила…

Марія Василівна народила чотирьох дітей. Двоє з них померли ще немовлятами, а двоє синів мали свої сім’ї, але теж уже покійні. Є шість правнуків, двоє праправнуків.

– Ще літом бабуся їздила до Чернівців на ринок: продавала квасолю, помідори, перець, – розповідає правнучка Людмила. – Тільки п’ятнадцять років тому худобу продала. Донедавна ще й на городі поралася. Усе повинно бути так, як вона скаже. Наприклад, вважає, що на грядках потрібно все робити вручну: не орати трактором землю, а копати рискалем – тоді і врожай буде добірний. Сперечатися з нею марно.

Секретом свого довголіття бабця Марія ділиться із задоволенням. Щоранку їсть мед, який допомагає їй навіть від зубного болю, таблеток не приймала ніколи – вважає їх отрутою, любить чай з різних трав, молочні продукти. Не їсть перченого та гострого. Постійно товче собі саламашку з часнику та любить цибулю. Завжди молиться, часто просить внуків почитати їй Біблію.

Односельці розповідають, що замолоду Марія Василівна файною була дівкою. Такі вишиванки та червоні чоботи мала, що всі від заздрощів горіли. Була меткою, багато ходила пішки, казала, що їй ніколи чекати на транспорт. А живе довго тому, що завжди допомагала бідним та немічним.

Марія МАРТИНЮК,

Чернівецька область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>