Лядовському скельному монастирю – тисяча літ!

Тут є печера, яку висік преподобний Антоній Печерський

Після того, як у 2008 році одним із семи чудес України визнали Дністровський каньйон, Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир також потрапив у поле зору не тільки жителів України, але й ближнього зарубіжжя. Адже розташований він на мальовничому березі Дністра – приліпився над урвищем річки, ніби ластівчине гніздо… Потік паломників до нього з кожним роком зростає. Сьогодні тут, на Лядовській горі, як і тисячу років тому, п’янке повітря, тиша, спокій. І лине щира молитва. Не дивно, що цей скельний монастир називають Подільським Афоном, адже його засновником є преподобний Антоній Печерський.

Село Лядова, що на Вінниччині, здавна захоплює туристів крутими схилами долини річки з такою ж назвою, крейдяними печерами, скелями. Однак ще більше воно приваблює паломників, бо на лівому березі Дністра, на кордоні з Молдовою, розташований Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир – один з найдревніших в Україні. Обрав цю місцину у 1013 році преподобний Антоній Печерський, засновник чернецтва на Русі, коли повертався зі Святої гори Афон до Києва. Відбулося це ще за святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі. Як відомо, на Афоні в одному з монастирів молодий Антипа прийняв чернечий постриг з ім’ям Антоній. За переказами, чернець оселився у скельних печерах на Вінниччині, де висік собі келію, яка і сьогодні має його ім’я. Це місце особливо шановане у Лядовському монастирі. За своїми розмірами вона ідентична тій афонській печері, з якої і розпочав свій чернечий подвиг преподобний Антоній. Збереглися також печери, кістниці і печерні храми, висічені у скелі ченцями багато століть потому. Перший і головний печерний храм Лядовського монастиря освячений на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі. Другий – на честь святої мучениці Параскеви П’ятниці. Третій був споруджений у пам’ять про засновника цього монастиря преподобного Антонія і знаходиться поряд з його келією. У різні часи святиня переходила з рук в руки, зазнавала наруги і від монголо-татар, і від радянських безбожників, які у тридцятих роках минулого сторіччя підірвали монастир. Гірка доля чекала підривника: він загинув від власноруч закладеної вибухівки у кар’єрі.

Пройшов час, і тут знову лине слово Боже. Відродження обителі почалося у 1998 році, з приходом братії з Почаївської лаври. Віруючі поклоняються монастирським святиням – древньому кам’яному хресту та старовинній чудотворній іконі Усікновення чесної глави Хрестителя Господнього Іоанна. Чудодійною силою володіють не тільки ікони, мощі, але й джерело цілющої води, яке називають Антонієвим.

У липні минулого року Верховна Рада України прийняла постанову про відзначення у 2013-му 1000-ліття з дня заснування Усікновенського Лядовського скельного чоловічого монастиря преподобним Антонієм Печерським – пам’ятки архітектури і містобудування національного значення. І навіть рекомендувала «Укрпошті» виготовити спеціальні марки до ювілею.

А поки що тут тривають роботи з відбудови святої обителі. А працювати таки є над чим. Адже до ювілею планують звести аж шість храмів. Келія преподобного Антонія постане у первозданному вигляді. Буде біля джерела на його честь і купіль. Вже споруджено братський корпус з храмом на честь Ватопедської чудотворної ікони Божої Матері «Відрада і втіха». Звели дзвіницю і встановили стопудовий дзвін, який скликає богомольців на молитву. А несуть тут послух десять монахів. Вони обробляють 80 гектарів землі, утримують корів, овець, мають техніку, пасіку. Братія монастиря освоїла не тільки навики будівельників, каменотесів, іконописців, але і оволоділа мистецтвом мозаїки та різьблення по каменю. Відродили і давні традиції проведення тут у вересні православних ярмарків.

– Головне, звичайно, молитва. Але й робіт з відродження обителі вистачає, монастир потребує рук, – розповідає архімандрит Антоній, настоятель монастиря. – Тож ми раді будь-якій допомозі. І не тільки коштами. Але приймемо кожного, хто захоче потрудитися на благо обителі... Адже часто приїжджають паломники (маємо для них готель), які тут живуть і працюють по кілька днів. Ми навіть готові платити людям за роботу. Бо нам потрібні і будівельники, і підсобники. Географічне розташування монастиря таке, що не скрізь зможе заїхати техніка, тож багато ручної роботи. Хто не боїться праці – нехай приїжджає. Ми будемо тільки раді.

Крім того, отець Антоній зазначив, що паломники, які мають закордонні паспорти, можуть помандрувати і до Молдови, де також є православні святині.

А святкування 1000-літнього ювілею Лядовського монастиря відбудеться у вересні цього року.

Марія ДУБУК,

Вінницька область

Від редакції: Кошти на відродження монастиря можна переказати за такою адресою: Чоловічий монастир на честь Усікновення глави Іоанна Предтечі, Могилів-Подільський ТВБВКБ «Приватбанк», МФО 302689, р/р 26006055300075, код 26286270

Скельний монастир у Лядовій

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>