Багатодітна мама взяла під опіку чотирьох двоюрідних внуків чоловіка

Багатодітна родина Струсь із села Княже Сокальського району завдяки програмі «Говорить Україна» (канал «Україна») стала відома усій країні. Через батьківську і материнську байдужість діти потрапили в інтернат, потім до опікуна, який над ними знущався. Та нарешті доля всміхнулася їм. Дітей забрала односельчанка Євгенія Плетінка. Як виявилось, горе-мати доводиться племінницею її чоловіку.

Леся та Сергій Струсі – молоді люди. Їй 28 років, йому – 31. У селі розповідають, що обоє виросли в неблагополучних сім’ях, тож і не варто сподіватися, що дітям вони забезпечать краще майбутнє. Сергій вміє багато чого робити, але за горілкою нема часу для заробляння грошей. Леся ніби не зловживає спиртним, але якась безхарактерна, надто спокійна, може, тому й нема толку у їхній домівці. У подружжя народилося семеро малят. Один із хлопчиків, маючи рочок від народження, помер через горошину, яка потрапила в дихальні шляхи. Тоді подружжя викликали в суд, порушили кримінальну справу за неналежне виконання батьківських обов’язків. Інші діти часом не мали, що їсти. Працівники Княжинської сільської ради неодноразово зверталися до служби у справах дітей Сокальської РДА, щоб там якось вплинули на байдужих дорослих. Чашу терпіння переповнили хвороби дівчаток Вікторії, Насті та Лариси. Батьки відмовлялися показувати їх медикам та лікувати, мовляв, нема на це грошей. Примусово забравши в лікарню, при обстеженні у них виявили бронхіт, педикульоз, коросту, аскаридоз. Та «мудрий» батько самовільно забрав їх з дитячого відділення через кілька днів. Коли Сокальський районний суд розглядав справу Струсів про позбавлення батьківських прав, жодне з подружжя не прийшло. Правда, кажуть, Леся тоді перебувала у пологовому будинку, а чоловікові, видно, не хотілося йти на засідання. А через деякий час сталося диво-дивне, горе-батьки звернулися до Сокальського районного суду з позовною заявою про поновлення їх у батьківських правах, посилаючись на те, що рішення є «незаконним, прийнятим з порушенням норм матеріального та процесуального права». Такий хитрий хід їм підказав один адвокат, щоб оплатити його послуги, сім’я продала корову, але в результаті дівчаток таки забрали в притулок. Наймолодшу, Віту, доправили в районну лікарню. Ці події розгорталися влітку 2011 року. Через деякий час заможні люди із Жовкви виявили бажання вдочерити дівчаток. Спочатку сестричкам ніби жилося добре, а потім почались скандали, казали, що старша приходила у школу із синцями, тому постало питання про повернення дітей у спеціальний державний заклад. У справу втрутилися журналісти газети «Експрес». Не без їхньої допомоги про поневіряння маленьких родичів дізналася Євгенія Плетінка. Разом з чоловіком вони виховують чотирьох синів, мають власний бізнес. У Княжому їх характеризують як добрих, порядних людей. Жінка подумала, що коли вигляділа чотирьох хлопців, то й чотирьох дівчаток поставить на ноги. Її вчинок багато хто називає геройським. Євгенія Ярославівна каже: «Спочатку вирішила їх забрати, а потім вже подумала, як то всім даватиму раду. Але мене підтримали чоловік і діти, тож з Божою поміччю справимося».

Коли ми приїхали, старшенька, Вікторія, була у школі (вона третьокласниця). А в садочку разом з усіма бавилися п’ятирічна Настя, чотирирічна Лариса та дворічна Віта. Вихователі хвалять їх, бо слухняні. Запитую у Насті, чи подобається у новій домівці. «У мами Жені добре. Їсти є, іграшок багато. А в мами Лесі скрізь був бардак», – розважливо відповідає дівча. Вихователі кажуть, що Леся часто приходить до садочка, і доньки бігом біжать до неї, але повертатися до старої хати не хочуть. Мама Женя підтримує таке спілкування.

Поки тривали ці перипетії з позбавленням батьківських прав, Леся Струсь встигла народити ще двох дітей. Нині Сергійкові більше року, а Софійці два місяці. Коли жінка дізналася, що приїхали журналісти, сама знайшла нас, щоб показати, що «взялася за розум». На подвір’ї на мотузці висіли випрані дитячі речі. «Я переживаю, щоб цих дітей не забрали. Ось їсти всім наварила, прибрала трохи», – додала жінка, показуючи дім.

На щастя, ця історія закінчилася добре. Діти залишилися у рідному селі, ростимуть з людьми, які про них дбають і люблять, а як складуться їхні стосунки з «біологічними» батьками – покаже час.

Руслана ТАТАРИН,

Львівська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>