Волинь у сніговому полоні

Волинь все ще оговтується від колапсу, у якому опинилася після минулих вихідних. За кілька днів на область обрушився подекуди майже місячний об’єм опадів. Снігові замети заблокували практично усі шляхи, кілька десятків населених пунктів лишилися без світла, а карети швидкої допомоги до породілей і хворих пробивалися разом зі снігоочисною технікою. У скрутному становищі опинилися люди похилого віку – було складно потрапити у магазин, щоб придбати хліб, а у села подекуди його не завозять і досі.

Визволяти краян з лещат негоди вийшла навіть армія

Повномасштабний наступ снігова стихія розпочала у суботу. Як розповіла синоптик Волинського гідрометеоцентру Валентина Набока, найбільше опадів припало на Маневицький район, де за кілька діб випало 90 відсотків місячної норми, а у Луцьку цей показник сягнув 95 відсотків. Товщина снігового покриву складала по області від 25 до 37 сантиметрів. Але найбільшою проблемою стала тривала хуртовина. Для прикладу, у Луцьку вона не припинялася дві з половиною доби. Тож утворилися практично непрохідні замети.

Місцева влада, комунальні та аварійно-рятувальні служби оговталися ближче до вечора суботи. У першу чергу взялися розчищати траси міжнародного значення. На допомогу місцевим органам влади прийшли навіть військові. Зокрема командування 51-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ спрямувало у Горохівський район шляхопрокладач БАТ-2 на шасі гусеничного багатоцільового тягача та важкий колісний тягач МАЗ.

У нестандартних ситуаціях головний тягар на свої плечі взяли підрозділи Територіального управління МНС. Протягом вихідних та у понеділок до обіду рятувальники звільнили зі снігових заметів 105 транспортних засобів. У тому числі 32 рейсові автобуси. У райцентрах та селах виникла проблема з каретами швидкої допомоги – пробитися до хворих і породілей вдавалося тільки у супроводі спецтехніки. Загалом рятувальники за дві доби виручили зі снігових кучугур 17 автомобілів швидкої допомоги. На щастя, приймати пологи у польових умовах не довелося.

Внаслідок негоди в області повністю були знеструмленими 87 сіл та ще 44 – частково. Роботу з оперативної ліквідації наслідків негоди ускладнював той факт, що до місць пошкоджень повітряних ліній та трансформаторних підстанцій подекуди неможливо було доїхати. Пробиватись туди енергетикам доводилося спільно з підрозділами МНС.

Попри усі намагання і кинуті ресурси, навести лад на дорогах так і не вдалося. У Луцьку в неділю велика частина маршрутних таксі так і не вийшли у рейс. Про очистку тротуарів мова практично взагалі не йшла. У зв’язку з несприятливими погодними умовами та ситуацією голова облдержадміністрації Борис Клімчук оголосив понеділок, 17 грудня, позаплановим канікулярним днем для шкіл області, аби дати можливість комунальникам та колективам навчальних закладів розчистити підхідні шляхи до них. Лише у Камінь-Каширському районі, де кількість опадів була порівняно меншою, місцева влада вирішила не переривати навчання.

На момент підготовки матеріалу до друку ситуація у багатьох населених пунктах області залишалася складною. У селах головним транспортом стали кінні упряжки із санями. Ними люди дістаються до центральних магістралей. Не скрізь є можливість навіть хліб довезти.

Як розповіли на Волинському обласному пiдприємстві автобусних станцiй, станом на вечір вівторка рейсові автобуси Львівського напрямку не могли дістатися кінцевого пункту призначення і змушені були розвертатися поблизу Радехова. Також заблокованим лишався турійський напрямок. Зі свого боку, працівники обласної ДАІ просять автомобілістів без потреби не виїжджати на дороги власним транспортом. Адже від ДТП за таких умов не застраховані навіть досвідчені водії.

Нині ж найбільше усіх цікавить, яких ще сюрпризів чекати від природи. Як зазначила Валентина Набока, найближчий тиждень значних опадів очікувати не варто, хіба що подекуди можуть бути короткочасні хуртовини. Натомість прийдуть морози, спричинені сибірським антициклоном, який охопив територію від Монголії і аж до Західної України. На Волині температура опускатиметься до 18 градусів морозу вночі і до мінус 11 вдень. Тож підрозділи МНС готуються до розгортання пунктів обігріву в області, щоб уберегти людей від чергової проблеми – замерзання та переохолодження.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>