Гніздо блискавок – на Житомирщині?

Принаймні так стверджують місцеві жителі та деякі науковці. Невелика галявина біля села Купище у Коростенському районі, яка оточена густим лісом, вже не один десяток років викликає жвавий інтерес у численних дослідників аномального. Річ у тім, що ця непримітна, на перший погляд, місцина під час гроз ніби притягує до себе блискавки. Місцевий люд дощової погоди минає галявину десятою дорогою – жертвами блискавки на Громовищі (так називають це місце) стали близько десятка осіб. Крім того, за свідченнями очевидців, іноді ночами на галявині виникає дивне свічення, після чого в небо піднімається яскравий промінь невідомого походження. Цікаво, що кожен, хто ступить сюди, миттєво починає відчувати на собі негативний вплив: тут раптово погіршується настрій та самопочуття.

Місця, куди грозові розряди б’ють із неабиякою постійністю, в народі називають «гніздом блискавок». Вчені стверджують, що такі аномалії спричинені пониженим електричним опором деяких ділянок земної поверхні. У давнину такі зони наділялися в свідомості людей магічними властивостями – тут облаштовували капища, проводили магічні обряди та приносили жертви. У середині 1990-х років Громовищем зацікавилися археологи. Невдовзі, за чутками, ними були виявлені залишки стародавньої споруди з масивних кам’яних блоків та значна кількість римських та боспорських монет початку І тисячоліття нашої ери. Ким було закладене це капище та скільки воно проіснувало, наразі залишається загадкою – зрештою, як і все, пов’язане із цією таємничою місциною.

Руслана ТАТАРИН,

Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>