Чистить подушки – знаходить нитки, голки, ляльки

Віддаючи свої подушки і перини на чистку, багато людей і не здогадуються, які сюрпризи у них ховаються. Коли реставратори знаходять у пір’ї клубки ниток, шерсть тварин, лушпиння, насіння, переплетення у формі хрестиків та інший мотлох, не сумнівайтеся – вам пороблено.

Недавно у селі Лози Збаразького району почала діяти майстерня з реставрації подушок і перин. Колись наші бабусі оновлювали пір’яне добро вручну, процес був довгим і клопітким, а нині машина розпушує пір’я і дезінфікує ультрафіолетом такі речі за кілька хвилин.

– Відколи працюю реставратором, бачила у подушках і клубок червоних ниток, і чорних з голкою, – розповіла Оксана Черняк. – Був ще клубок пір’я, перев’язаний мотузкою. Великий, як курка завбільшки… Траплялися навіть ляльки…

Про пороби, які підкладають у подушки і перини, пані Оксана раніше чула, а тепер бачить їх на власні очі. У те, що замовлені предмети шкодять людям, вона вірить, тому не торкається до них руками – витягує зі спеціальних відсіків машини палкою або за допомогою поліетиленового пакета. Клієнтам Оксана Черняк обов’язково повідомляє про неприємні знахідки. Люди зазвичай сприймають інформацію спокійно, мовчки беруть чисту подушку і «доважок» до неї, оплачують послугу з реставрації і йдуть.

«Чари» можуть перебувати у перинах і подушках роками. Кожен чужорідний предмет у пір’ї має своє призначення. Так, змішана шерсть собаки і кішки зазіхає на подружнє щастя родини. Злидні на господаря наводить лушпиння від соняшника, а насіння гарбуза сприяє появі захворювань кісток, каміння у нирках і кишківнику. Продірявлені ганчірки символізують близьку важку операцію. Крупу ховають у подушки, щоб спровокувати сварки і хвороби. Нитки, мотузки, зав’язані у вузол, сприяють утворенню злоякісних пухлин, гострі предмети – появі ран і болю. Зроблені із пір’я або паличок хрести означають пороблення на смерть, мотузочка з петлею підштовхує до самогубства. Якщо у подушці виявлено землю, то, швидше за все, вона цвинтарна і несе у собі енергетику мерця, тож це також пороблення на смерть.

Виявивши подібну гидоту, у жодному випадку не торкайтеся її. Підважте палкою або захопіть щипцями і спаліть на роздоріжжі.

Світлана КЛОС, Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>