Заповіді 104-річного Андрія Ворона

Андрій Ворон – простий український селянин з-під Мукачевого, який помер у віці 104 роки, і то не через хворобу: укріпляв погріб після повені і його привалило колодою… У старості жив із саду-городу, майстрував по селах, оздоровлював людей. А у вільну годину пописував дещо, так, про всяк випадок, може, кому згодиться…

«Щодня я з’їдаю бодай ложку–дві квашеної капусти. І вам так раджу. Я не відмовляюся від яєць. Це – «золото в шкаралупі» (від домашніх курей). Яйця п’ю сирими. Але не часто. Коли відчуєте, що організм швидко втомлюється, що вас усе дратує, робота, як кажуть, із рук валиться – це означає: треба вживати моркву двічі-тричі на день. Бажано з олійкою і медом. Так відновите сили.

Якщо слабне і випадає волосся, це не просто так. Мабуть, хвора підшлункова залоза. А якщо нездорова ще й щитовидка, то ви скоро облисієте. Почніть вживати якнайбільше насіння кропу. Від цього підшлункова залоза запрацює добре. Саме волосся можна укріпити самшитом і зеленим плющем. Відварюйте гілочки та листя і ополіскуйте голову, втираючи легенько в шкіру відвар вічнозелених кущів. А волосся добре мити домашнім яйцем. Для жирного волосся краще білок, а для сухого – жовток. І теж втирати у шкіру голови. Волосся буде густим, довгим і лискучим, як той плющ.

Жінкам раджу їсти повсякчас горіхи і печінку – зморшки не скоро з’являться.

Погана їжа – картопля, особливо смажена. Українці їдять її багато, а також хліба, випічки, сала, п’ють горілку – і живуть недовго.

Свою пам’ять муштрую, згадуючи вірші, молитви, казки і приповідки, які чув ще від своїх дідів».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>