Книга – від хранительки пісень

«Ой були ми на весіллі» – з такою назвою на Рівненщині вийшла вже третя книга пісень, записаних із голосу Уляни Кот, відомої народної майстрині-ткалі, заслуженого майстра народної творчості України, хранительки поліського фольклору та прекрасної виконавиці з унікальним голосом-альтом. Презентація відбулася на батьківщині авторки – у селі Крупове Дубровицького району.

Цікаво, що у видрукуваних піснях збережено особливості місцевої поліської говірки.

Уляна Кот п’ятнадцять років керувала у рідному селі фольклорно-етнографічним гуртом «Берегиня», була його солісткою. Опікувалася дитячим гуртом «Серпанок», ставала лауреатом багатьох всеукраїнських та міжнародних фольклорних фестивалів, телетурніру «Сонячні кларнети», переможцем радіоконкурсу «Золоті ключі». Вперше у 1985 році фірма «Мелодія» випустила стереодиск під назвою «Співає Уляна Кот», куди увійшло вісімнадцять народних пісень Полісся у виконанні талановитої співачки. Чимало фольклорних перлин, записаних від Уляни Кот, зберігається у фондах українського радіо, в архівах фольклорних експедицій, у її попередніх друкованих збірках «Ой, зозулько, сива пташко» та «Ой, зацвіла червона калина».

Сергій Новак,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>