Дзвін повернувся… з того світу

У селі Бережниця Дубровицького району місцева церква Різдва Богородиці після Другої світової війни залишилася без дзвонів надзвичай голосних, бронзових, виготовлених із добавкою срібла. Вони кликали на молитву і сповіщали важливі для села події.

Фактично, чотири десятки літ з часу свого створення дзвони були постійно діючими. А під час війни на них зазіхнули гітлерівці – хотіли зняти, відправити на переплавлення. Довідавшись про це, місцеві селяни вирішили діяти на випередження: вночі їх зняли і закопали у різних місцях.

З часом на дзвіниці з’явилося нове придбання. А про місце схованок забули або ж спеціально замовчували. Ось так – рік за роком, і про закопані дзвони лишився лиш спогад. Щоправда, ним раз по раз користалися дослідники історії. Вони (навіть із допомогою металошукачів) де тільки не шукали тайники – і в полі, і в лісі… Натомість схованка виявилася зовсім близько, біля плоту, що огороджує храм. Саме на це місце восени 2012 року натрапив пошуковець Олександр Кушнірук.

За словами священика Миколи Прокопчука, таким чином знайшовся менший дзвін, вагою у сто кілограмів. А ось місцезнаходження старшого його «брата» досі залишається невідомим…

Наразі дзвін після освячення помістили на дзвіницю, і він знову виконує свою місію. Втім, як кажуть старші прихожани церкви, дзвонить не так дзвінко, як колись. Можливо, хриплості у голосі йому додало майже сімдесятирічне перебування під землею.

Сергій Новак,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>