У рівненських лісах завелися варани?

У нашому краї живуть варани (великі ящірки), вважає 65-річний житель села Смига Дубенського району Павло Бай. Недавно у Смизькому лісі Павло Устимович, коли збирав гриби, натрапив на незвичний скелет.

Варан – не є типовим представником тваринного світу України, тим паче, Рівненщини. Він водиться зазвичай у теплих субтропічних краях. Але хтозна, зважаючи на глобальне потепління, можливо, територія поширення одних із найбільших у світі ящірок розширилася. Принаймні, Павло Бай саме так трактує свою знахідку.

– Я півжиття працював лісничим, майстром лісу, тому навіть навпомацки не сплутаю скелетів тварин, що водяться у наших лісах, – каже Павло Устимович. – Отож, натрапивши на знахідку, вирішив пильніше придивитися: що ж то за звір такий? На собаку, лисицю останки абсолютно не були схожими. По-перше, хребет якийсь звивистий, кінцівки – як маленькі ласти з кігтями. А найбільше здивували ребра. Це тонкі продовгуваті кістки, як у риби. Приніс я цей 70-сантиметровий скелет додому, засів за літературу. І з’ясував, що це ніщо інше як варан. Думав, мою версію підтримають ветеринари, але вони заявили, що у питаннях зі свійськими тваринами можуть допомогти, а ось із дикими не зовсім компетентні. Мовляв, скелет треба відправити на експертизу, нехай науково-дослідні інститути цим займаються.

Чоловік пригадує випадок, що стався з Надією Грушицькою, вже покійною. Ця жінка жила у Смизі. Три роки тому у лісі на неї напало якесь дивне створіння. Було схоже на велику ящірку, шипіло, кусало за ноги… Після цих укусів жінку лікарі врятували. Вже тоді Павла Бая зацікавило: а чи це, бува, не варан? Це ж подумав і три місяці тому, коли на автотрасі біля Смиги авто розчавило якусь невідому тварину, але щось довести було неможливо, бо колеса зробили з тварини пляцка.

– Після цих випадків думаю, що в наших лісах завелися варани. Маю надію, мені трапиться ще й живий. Що цікаво, в деяких країнах Азії варани під охороною закону. Колись на них полювали заради шкіри, дійшло до того, що варанів залишилося обмаль. Може, від того полювання вони повтікали до нас?

Сергій Новак, Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>