Чи було євангеліє від Іуди?

«Є твердження про «Євангеліє від Іуди». Чи було воно насправді? Яка точка зору з цього приводу в Церкви?»

Оксана Коваль, м. Луцьк

– Так зване «Євангеліє від Іуди» не має жодного відношення до Іуди Іскаріотського, адже цей твір написаний у III-IV столітті сумнівним автором, а Іуда повісився в час розп’яття Спасителя. Дослідники вважають, що цей манускрипт є творінням рук гностичних сект. Ідея рукопису – показати рівноцінність добра та гріха.

Про «Євангеліє від Іуди» було відомо християнським авторам Древньої Церкви. Перераховуючи гностичні секти свого часу, священномученик Іриней Ліонський (II століття) згадує про секту, адепти якої вчать, що «так як один Іуда знав істину, тому і зрадив Спасителя. І через нього відкрилось все земне і небесне». Вони також видають таку вигадану історію, називаючи її Євангелієм Іуди.

Зі збережених уривків, однак, стає ясно, що автор цього твору бачив в Іуді особливо наближеного учня Христа, якому Спаситель відкриває «таємниці царства».

Перед Євхаристичною Чашею православні християни вимовляють: «Ні цілування Ті дам, яко Іуда». Образ Іуди зберігається в пам’яті Церкви як приклад людини, котра переступила останню межу – ту, яку людина ні за яких обставин і ні за які гроші не повинна переступати. За цією межею – погибель і вічна смерть. Богослови коментують цей манускрипт так: «Нас не повинно це («Євангеліє від Іуди») бентежити, тому що ми віримо Божественному Одкровенню і сприймаємо ці знахідки більш пізнього часу як свідчення тих єретичних навчань, які побутували у IIІ-IV століттях нашої ери».

Валентин МАРЧУК, священик

м. Луцьк

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>