«Обереги милосердя» Надії Горлицької

18 грудня о 14 годині в приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться відкриття благодійної виставки «Обереги милосердя», яка присвячена 90-річчю від дня народження вже покійної лучанки, заслуженої майстрині народної творчості, берегині Чудотворної ікони Холмської Богородиці, патріотки та громадської діячки Надії Горлицької.

Народилася вона на Холмщині, і вже у шестирічному віці тримала голку в руках, роблячи свої перші хрестики на полотні. Відтоді й не розлучалася з цим традиційним українським мистецьким ремеслом, залишивши у спадщину понад двісті робіт. Особлива заслуга майстрині в тому, що вона відродила маловідому техніку волинської вишивки – занизування. А ще передала свої знання дітям, студентам та іншим майстриням. Її роботи неодноразово виставлялися у різних містах України, а також зберігаються у приватних колекціях за кордоном.

Однак найбільше Надію Горлицьку знають як берегиню ікони Холмської Богородиці, яка дісталася їй від батька-священика Гавриїла Коробчука. Отець Гавриїл під час депортації таємно ввіз її в Україну. Про чудотворний образ ніхто довгий час нічого не знав. А 15 вересня 2000 року Надія Гаврилівна передала цю ікону Волинському краєзнавчому музею, де вона зберігається донині.

Зібрані кошти на цій виставці будуть передані на лікування учениці 8 класу НВК «Гімназія №14» Ярини Малаховської. Тим, хто хоче допомогти родині Малаховських, щоб врятувати життя дівчинки, просимо перераховувати кошти за такими реквізитами:

ПриватБанк, рахунок №29244825509100 МФО 305299 ОКТО 14360570, картковий рахунок 4405885824291709, Ольга Дмитрівна Малаховська.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

м. Луцьк

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>