Постити треба з Богом у серці і смиренням у душі

До всякої важливої події у нашому житті ми завжди заздалегідь готуємося. Так само християни у всі часи готувалися до приходу великих свят, таких, як Різдво Христове, Пасха, Успіння Богородиці. І такою підготовкою був піст. На жаль, з роками духовні традиції почали замінювати мирськими суєтливими справами: нас більше цікавить, які страви приготувати, який одяг придбати до свята, щоб почуватися самодостатньо. І дуже часто можна почути від віруючих, що прийшло свято, а радості душа не відчуває. Ми теж зараз маємо Пилипівський піст і повинні знати, що вимагається від християнина у цей час.

Пророк Мойсей перед отриманням Закону постився 40 днів. Ісус Христос перед початком Свого служіння теж молився і постився потягом 40 днів у пустелі. У незмінній силі посту для духовного вдосконалення людини переконались і Христові апостоли. Будучи не в змозі вигнати з хворого юнака біса, вони отримали від Христа пояснення: «Цей рід виганяється тільки молитвою і постом».

Як же слід нам поститись у ці дні? Ієромонах Києво-Печерської лаври Пафнутій каже, що в понеділок, середу та п’ятницю не благословляється споживання риби, вина та олії, зрозуміло, що і м’яса, молока та яєць. В інші дні готуємо страви з олією, у святкові дні, включаючи суботу і неділю, дозволяється риба. Саме на цей період припадає відзначення Нового року (за старим календарем святкується після Різдва) – тому надто активне святкування може приспати у нашому серці приготування до Різдва Христового.

Та найбільше святі отці православної церкви наголошують на тому, щоб в піст особливу увагу зосередити на добрих вчинках, обмеженні пустих розмов і думок, виправленні злих нахилів й поганих звичок, звільненні язика від поганих слів, які вживають для «зв’язки» слів. А ще примиріться з ворогами і щиро моліться за них, відвідуйте Богослужіння, частіше приступайте до святого причастя, очистивши душу через розкаяння у Тайні покаяння (сповіді).

Дуже важливо у піст відмовитися саме від своїх «пристрасних» звичок, які переслідують вас як у їжі, так і в уподобаннях. Паїсій Святогорець з приводу посту казав: «…А ось увійшовши в розуміння посту і звершуючи піст від любові до Христа, вона (людина) радітиме. В цей день, буде думати така людина, Христос був розп’ятий. Йому навіть не дали пити води – Його напоїли оцтом. І я сьогодні цілий день не питиму води. Чинячи так, людина відчує в собі радість більшу, аніж той, хто п’є найкращі прохолодні напої. Інша справа, якщо в людини є добра прихильність до посту, але вона не може постити, тому що, якщо не поїсть, то в неї будуть тремтіти ноги, вона почне падати і таке інше. Якщо у людини є простота, смиренність, то вона приймає благодать Божу, смиренно постить і божественно харчується. Тоді вона володіє божественною силою, і під час тривалих постів у неї є великий «запас міцності». Якщо людина не дійде до того, щоб робити усе від любові до Бога і до свого ближнього, то вона витрачає свої сили даремно. Якщо вона постить і має гордий помисел про те, що робить щось важливе, то весь її піст йде нанівець. Потім така людина робиться схожою на дірявий бак, в якому нічого не тримається. Спробуй налити в дірявий бак води – потроху вся вона витече».

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>