Брежнєв любив холодець з баранячих язиків

Радянські часи минули, однак і зараз пліткують, що ж їли перші особи великого Союзу. То нині багачі балують себе дорогими закордонними наїдками. Продукти для застіль вибираються імпортні: ягнятина з Нової Зеландії, мармурова яловичина з Австралії, риба із Середземного моря, креветки та устриці з азіатських морів… А от раніше кремлівські столи ломилися від класичних російських страв.

Як відомо, Сталін дуже любив застілля, причому організовувалися вони зазвичай пізно ввечері й закінчувалися майже під ранок. На столах – буженина, рулети з баранини, птиці, осетрина, пиріжки і кулеб’яки, фарширована риба і, звичайно ж, грузинські страви. Правда, як згадує в одній із книг кухар вождя, сам Сталін на таких гулянках їв дуже мало – міг взяти зі столу тільки пиріжок або помідор, зате пив багато грузинського вина і намагався всіляко нагодувати і напоїти членів політбюро. А любив найпростіші страви. Накриклад, борщ з квашеної капусти, який готували за спеціальним рецептом, на бульйоні з яловичини, телятини та курки, з помідорами без шкірки. Потім його заморожували в каструлі протягом 12-15 годин, а перед подачею повільно розморожували і доводили до кипіння. Замороження надавало зовсім іншого смаку квашеній капусті – вона ставала бурштиновою, дуже м’якою і ніжною, ніби танула в роті.

У часи Брежнєва кремлівські кухарі жартували: «На стіл ми повинні поставити стільки їжі, щоб від її ваги підкошувалися ніжки». Назви урядових страв не дуже відрізнялися від тих, які були на столах простого народу, проте їх зміст був зовсім іншим. Скажімо, якщо готували олів’є, то брали технологію XIX століття і робили салат з м’яса крабів, перепелиних яєць, бекону та домашнього майонезу на оливковій олії. А холодець варили з баранячих язиків (Брежнєв його дуже любив). Червону і чорну ікру викладали у великі миски, які ставили на лід. Коли поважні гості наїдалися закусками, до зали вносили головну страву. Це міг бути гігантський осетер, порося або індичка.

З приходом до влади Михайла Горбачова урядові застілля змінилися. Кухарі пройшли стажування в Англії, привезли звідти нові рецепти і правила сервірування.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>