Оселя у полоні 35 видів хризантем

Хто не любить квітів? Для одних ця любов – як розрада. Для інших – як душевна пристрасть. А ось для Галини Шостак із села Золочівка Демидівського району цю любов сповна можна назвати фанатичною. Хоча б тому, що від першого весняного сонечка до пізніх зимових днин її оселя потопає у квітах. Наразі – у хризантемах, яких у Галини Олександрівни аж тридцять п’ять видів.

Хатина у Шостаків уже ветха – у ній виросло не одне покоління. Але це не означає, що вона непривітна чи нечепурна. Так вважають господарі і стараються додати до зовнішнього інтер’єру оселі щось нове, незвичне, цікаве. А найбільш у цьому сенсі слугують квіти, які буквально всюди, куди не глянеш: і на квітнику, і на причілках, і понад вулицею, і навіть вздовж межі на городі.

– Коли розпускаються високі папороті, то через них хати із вулиці не видно, – каже Оксана Кубічек, донька Шостаків. – А зараз, осінньої пори, настала пора хризантем, улюблених квітів нашої мами. Вона ними просто зачарована. Ось сьогодні поїхала у Луцьк на ринок. Не сумніваюся: разом із продуктами привезе ще декілька сортів квітів, щоб розсадити. Тато інколи жартує, що скоро через мамину квіткову закоханість у нас ніде буде город садити. Разом з тим він також радіє цьому квітковому царству. Бо воно й справді розраджує душу. Більше того, на огляд до нас (так би мовити, по досвід) приїздять квітникарі з Рівного, Луцька, сусідніх сіл. Мама з ними залюбки спілкується, завжди дає насіння на розсаду. Мовляв, хай квіточки, як діточки, плодяться в рідному краї. Бо вони ж для того, щоб робити цей світ прекрасним.

Мрія Галини Шостак – розвести на своєму квітнику аж сто видів хризантем. За рік-два з цим завданням можна справитися, хоча зусиль, звичайно, треба багато докласти. Але тоді і в Україні, у своєму рідному куточку, як каже Галина Олександрівна, буде хризантемовий рай, не гірший, ніж у далекій Японії чи Китаї, де ці квіти особливо культивуються. Квіти, які розцвітають неспішно, але так же повільно й гаснуть. Інколи аж до самого нового року, даруючи людям радість своїми ста кольорами.

Сергій Новак, Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>