Полуницю готують до зими

Мабуть, немає сьогодні такої дачної ділянки, на якій не росло б хоч кілька кущиків полуниці ремонтантних сортів (полуниця, що родить багато разів), які цвітуть і плодоносять із кінця травня по листопад, практично до заморозків. Тому дуже часто трапляється, що мороз застає полуницю з ягодами різного ступеня дозрівання.

Аби розвантажити кущі від цього вже непотрібного і навіть небезпечного баласту (залишені ягоди можуть просто гнити на кущах), всі недозрілі плоди і зав’язі необхідно видалити.

Зимує ремонтантна полуниця з уже сформованими квітконосами, котрі й забезпечують їй найбільш ранній урожай. Втім, втрати від весняних заморозків їй не страшні. Замість пошкоджених квіток у той же сезон утворюються нові. Ремонтантні сорти на кожному ріжку мають набагато більше листя і суцвіть, ніж звичайні. До речі, і розвиваються квіткові бруньки значно швидше, ніж у звичайної полуниці – за 16-18 днів.

Щодо того, чи потрібне зимове укриття ремонтантним сортам полуниці, кожен має вирішувати сам, виходячи з погодних умов. Звичайно ж, ідеальними були б умови, коли грунт упродовж зими не відтаює і лишається мерзлим до весни, а температура його під снігом не опускається нижче мінус 3-5оС. У таких умовах рослини не пошкоджуються. Корені і листя, що перезимували у комфорті, навесні зразу ж включаються у роботу, а вже сформовані бутони дають ранні ягоди.

Але часто в кінці листопада – на початку грудня морози падають на голу, не вкриту снігом землю. Тому в листопаді бажано підсипати під полуницю старе листя, тирсу, перегній, торф, але так, щоб кущики не були закриті. Щойно почнуться сильні морози без снігу, їх потрібно засипати цими ж матеіріалами повністю.

Інша небезпека – зимові відлиги. По можливості краще застосовувати на полуничних грядках сухе укриття, подібне тому, яке роблять для троянд.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>