Що таке «генетично модифіковані продукти»

У щоденній метушні ми інколи забуваємо про істину: «Людина є тим, що вона їсть». Хто знає, чим «напхані» рум’яні помідори, смачна картопелька і що, крім м’яса, ввійшло до складу тих-таки сосисок?

Трансгенні чи генетично модифіковані організми (ГМО), про які вітчизняний споживач років п’ятнадцять тому навіть не підозрював, на відміну від своїх «чистих» побратимів, містять чужий ген. Приміром, сою збагачують геном петунії (це робить її стійкою до комах), картоплю – геном грунтової бактерії (через це її стебла і листя самі виробляють пестициди, смертельні для колорадського жука). Генетики так захопилися подібним схрещуванням, що спробували в помідор увести ген риби, а в лосося – ген росту форелі. Правда, помідор не став морозостійким, а лосось вийшов великий, але з м’ясом… зеленого кольору. Однак невдачі вчених не засмутили. Вони створили каву без кофеїну, полуницю зі зниженим вмістом цукру, супернасичену крохмалем картоплю…

Результати цієї наукової революції непомітно вийшли за стіни генно-інженерних лабораторій. Вченим вдалося видозмінити понад 120 видів рослин і кілька десятків видів тварин та комах.

Багато різновидів дріжджових культур були модифіковані для пришвидшення процесу ферментації при виробництві пива і хліба.

Однак дослідження ГМ-дріжджів, що містять гени, відповідальні за переробку глюкози, показало: вони акумулюють мутагенну і високотоксичну речовину метилгліоксал, і цей небезпечний побічний продукт життєдіяльності дріжджів може виявитися в харчах. Отже, продукт, у виробництві якого задіяні генетично модифіковані організми (бактерії, дріжджові культури чи рослини), зазнає небезпечних змін, можуть з’явитися нові чи вже відомі токсини.

Аргументи прихильників ГМО засновані на дешевизні та високій врожайності ГМ-продуктів, можливості нагодувати увесь світ і подолати бідність та голод. У той же час громадськість багатьох країн серйозно занепокоєна щодо ГМ-продуктів як недостатньо вивчених і які становлять ризик та небезпеку для всіх живих організмів. Екологи б’ють на сполох, тому що процеси переносу пилку вітром, птахами і комахами зупинити не можна. Медики стурбовані алергічними реакціями, спровокованими харчовими продуктами з невідомими генами.

У Євросоюзі споживачі мають можливість бачити на етикетках позначення на кшталт «вільний від ГМО» або дані про процентний вміст ГМ-матеріалу в товарі. Тож з початку 2002 року обов’язкове маркування продуктів, отриманих із застосуванням методів генної інженерії, передбачене законом України «Про захист прав споживачів» і Законом України «Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>