Субсидія призначається тільки власнику або співвласнику

«Розкажіть, будь ласка, про субсидії. Наприклад, чи зможу я її оформити, якщо не маю права власності на хату?»

Наталія Федорівна, м. Луцьк

Субсидія є безповоротною, і її отримання не пов’язане та не тягне за собою зміни форми власності житла. Право на отримання адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі – субсидія) поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках, на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів – на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності – на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного прописаного у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі – на загальну площу, незалежно від розміру квартири.

Субсидія призначається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, наймачу, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власнику (співвласнику) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем прописки.

Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання необхідних відомостей. Органи праці та соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати інформацію, необхідну для призначення субсидій та проведення перевірок достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються за призначенням субсидій.

Громадянин несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Рубрику веде юрист

Олена Миколаївна СІДІМЯНЦЕВА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>