Бути чемними на дорогах закликають і міліція, і церква

Дотримуватися правил потрібно не для ДАІ, а для власного здоров’я

У понеділок розпочався Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху, який відбувається під егідою ООН. Державтоінспекція розробила план заходів щодо попередження травматизму на дорогах. На Волині з початку року у ДТП загинуло 90 людей, 466 травмувалися.

Як каже начальник УДАІ УМВС України у Волинській області полковник міліції Володимир Гайовий, під час проведення тижня безпеки дорожнього руху зусилля працівників Державтоінспекції будуть направлені не стільки на виявлення порушників, скільки на проведення роз’яснювальної роботи у колективах водіїв, навчальних закладах та із залученням ЗМІ. Тривають й окремі профілактичні акції. Одна з них стосується пішоходів. Вважають, що знати правила і дотримуватись їх мають водії. Але ж і з вини пішоходів трапляються ДТП. Тільки у Луцьку з початку цього року, за інформацією начальника міського відділення ДАІ майора міліції Віктора Главічки, сталося майже півсотні аварій за участю пішоходів, більше третини – з їхньої ж вини. У той же час почастішали випадки наїзду на людей на пішохідних переходах, тож і за цим інспектори прискіпливо спостерігатимуть.

Окремі заходи стосуються й найменших учасників дорожнього руху. У Луцьку на проїжджу частину поблизу шкіл нанесено додаткову попереджувальну розмітку для водіїв «Увага – діти!», такі ж написи за домовленістю з пасажироперевізниками розташовано на задньому склі маршруток. Як показує статистика, найчастіше малеча потрапляє під колеса, вибігаючи на дорогу з-за автобуса, який зупинився.

Ще одна спеціальна операція – «Мобільний телефон». Як відомо, користуватися ними під час руху без спеціальних пристроїв заборонено, штраф за порушення цього правила від 425 до 850 гривень. Особливо прискіпливо спостерігають за перевізниками.

Вкотре працівники ДАІ наголошують на ще одній проблемі – важливості використання пасків безпеки.

– Нам не потрібно, щоб водії боялися нас, бо ми їх контролюємо. Ми не ставимо за мету написати побільше протоколів, а хочемо, щоб використання пасків безпеки було усвідомленим. Адже під час аварій вони зменшують важкість травм, а деколи і рятують життя, – каже Володимир Гайовий.

Також з ініціативи обласного керівництва ДАІ священнослужителі різних конфесій закличуть усіх до неухильного дотримання Правил дорожнього руху, відправлять молебні за здоров’я усіх, хто постраждав у ДТП, та панахиди по загиблих в автопригодах. Самі ж працівники ДАІ завтра здадуть кров для допомоги постраждалим у ДТП. Володимир Гайовий сподівається, що до цієї благодійної ініціативи приєднаються й великі автопідприємства.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

Володимир ГАЙОВИЙ

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>