Сільський майстер шиє і ремонтує взуття

Чому Григорій Робейко розпочав власну справу

Після розвалу Радянського Союзу більшість величезних заводів і фабрик припинили своє існування. Фахівці опинилися без роботи. Люди вчилися виживати в нових умовах. Один з тих, хто не розгубився, – житель села Велике Вербче Сарненського району Григорій Робейко. Він відкрив майстерню і вже 15 років шиє на замовлення нове взуття і ремонтує старе. А розпочинав швець свою трудову біографію на Луцькій взуттєвій фабриці.

Навчався Григорій у Березнівському профтехучилищі №4, де здобув спеціальність «індивідуальний пошив взуття». Освоїв весь процес: від розкрою і до готової моделі. Влаштувався на роботу у Луцьку на взуттєвій фабриці. Це було потужне виробництво з унікальним обладнанням, підпорядковане львівському «Прогресу». В ті часи там працювало понад 1200 людей.

– У 1989 році збудували нові корпуси, ми тоді могли в буквальному значенні цього слова взути цілу країну, – розповідає Григорій Робейко. – Відкривалися цікаві перспективи, роботи вистачало. Але з розвалом Союзу наша фабрика зупинилася. Ще кілька років працював у побуткомбінаті в Кузнецовську. І вирішив започаткувати власну справу.

У 1996-му в клубі у Великому Вербчі він облаштував шевську майстерню і взявся ремонтувати взуття односельчанам. Вже не потрібно було місцевим жителям їхати за 30 кілометрів у Сарни, щоб здати в ремонт черевики, чобітки чи туфлі. Селяни задоволені і шевцеві вистачає на хліб. У дворі збудував майстерню, до нього йдуть люди. Сировину для виробництва купує у Бродах та Винниках Львівської області. Щоправда, щоб підтримати власну справу, доводиться Григорію їздити на сезонні заробітки.

– Мій колега, який живе у США, розповідав, що у них немає такої послуги, як ремонт взуття, – продовжує майстер. – Американці його просто викидають. Інший колега з Чехії говорив, що в них ремонт коштує дуже дорого, за такі гроші можна нове взуття купити. Я ж беруся за всяке: дитяче, доросле, чоловіче і жіноче.

Ще Григорій Робейко шиє нове взуття. Приміром, чоловічі туфлі його власного виробництва коштують 180 гривень. Планує купити прес у Польщі, замовити у Львові спеціальні різаки і автоматизувати весь процес. Тоді значно зросте продуктивність праці і можна буде виготовити найпопулярніші моделі. Найчастіше односельчани замовляють кросівки та зимові черевики.

Цей невтомний трудяга на життя не нарікає, справно платить податки і переконує: той, хто хоче розпочати власну справу, повинен не боятися труднощів, а наполегливо йти вперед.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>