З туалетного паперу робить картини, а замість шпалер клеїть тюль

Вправні господині люблять наводити порядок у шафі, викидаючи старі речі, а будівельні відходи після ремонту несуть на смітник. А от жителька села Маньків Локачинського району Наталія Дуда завдяки фантазії та терпінню творить таку красу, що не кожен і здогадається, з чого вона виготовлена. У своїй роботі ця винахідлива жіночка використовує туалетний папір, серветки, старий тюль, гіпс, шпаклівку, залишки будматеріалів.

Наталія закінчила факультет декоративно-прикладного мистецтва Волинського національного університету. Нині своєю фантазією та вмінням ділиться із дітками. Працює вихователькою у Затурцівській школі-інтернаті, а за сумісництвом веде гуртки творчості від Локачинського районного будинку школяра. Роботи її та вихованці неодноразово брали участь у різноманітних виставках, і ніхто із захоплених глядачів не міг здогадатися, що картини, зроблені із… туалетного паперу.

- Ця техніка називається "терра", - розповідає Наталя. - Особливих затрат на матеріал не потрібно: папір, клей, гіпс та фарби. Проте варто запастися терпінням, адже, щоб з'явилась одна пишна квіточка, папір треба викладати кількома шарами. Чекати, поки висохне. Ні в якому випадку не використовувати сушку, бо тоді картина потріскається. Здавалося б, усе легко й просто, але без таланту та любові до справи тут не обійтися. Водяний млин ніжиться під промінцями вранішнього сонця, хатинки під соломою примостилися на зелених горбочках - ось у що можна перетворити сірий папір, маючи багату уяву.

- Найбільше люблю українські народні мотиви, - каже молода жінка. - Ніколи не малюю спеціальних ескізів. Усе тримаю в голові і часто в процесі роботи змінюю деталі: щось забираю, щось додаю.

Наталя - натура багатогранна. Вона і сувеніри робить з підручних матеріалів, ляльки-мотанки, займається декупажем, із сушеної шкаралупи яєць ліпить мозаїку, а ще стільки задумок тримає в голові. Ще й піджартовує над своєю вдачею: "Нормальні люди різні відходи викидають, а в мене вони зберігаються у коробках". Директор Локачинського будинку школяра Леся Войчук не без гордості зізнається, що такий креативний, старанний та добросовісний працівник - справжня знахідка для їх закладу. Не лише у роботі з дітьми Наталя Дуда реалізовує свої творчі здібності, а й дома. "Чоловік, бувало бурчить, що в нас постійний ремонт. А що я вдію, як мені хочеться зробити кімнату неординарною і цікавою", - лише посміхається жінка.

Першим кроком до креативного оздоблення стін стали старі тюлі з маминої шафи. Довго міркувала, куди ж то їх приткнути, бо з моди уже вийшли, а викидати шкода. Ідея виникла несподівано: налила в миску клей, кинула шість метрів тюлі, а потім приліпила їх на стіни, які перед тим пофарбувала у рожевий колір. Вийшло справді оригінально, сама бачила. Правда, одразу не зрозумієш, що це таке. "Гості, які приходили перепитували, де такі розкішні шпалери взяла. Ніхто не вірив, що це тюль, - сяють очі Наталі. - А стелю я оздобила паперовими серветками, якими ми звикли руки витирати. Дешево вийшло і гарно. Головне - не лінуватися та не боятися вигадувати щось нове".

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>