Корвалол – наркотик?

У Москві та Санкт-Петербурзі давно заборонили продаж корвалолу і валокордину без рецепта. Місцева влада прирівняла ці звичні для багатьох препарати до… отруйних і сильнодіючих.

Наркотичними ще у 2005 році їх визнала Росія та Литва. Там вони занесені до списку сильнодіючих і отруйних речовин. В Україні ж існує Наказ Міністерства охорони здоров’я від 23.04.2007 р. «Про затвердження переліків наркотичних (психотропних) комбінованих лікарських засобів, що містять малу кількість наркотичних засобів або психотропних речовин і прекурсорів, які підлягають контролю при ввезенні на митну територію України та вивезенні за її межі», і корвалол та валокордин входять до цього переліку. Проте й нині ці препарати продаються вільно й без рецепта.

Зарахувати популярні в народі валокордин і корвалол до препаратів наркотичної дії литовців і росіян змусило те, що одним з їхніх складників є фенобарбітал. Барбітурати (і фенобарбітал зокрема) – це речовини з групи седативних (заспокійливих) препаратів. Підмічено, що їх постійне вживання викликає звикання такої ж дії, як і до наркотиків.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>