Колишній учитель вирощує 40 сортів винограду

 Подвір’я Віталія Коваля із Колоденки Рівненського району потопає в зелені. Тільки-но починається осінь, тут пахне яблуками, але особливо – виноградом. Мабуть, якби сюди зайшла людина із зав’язаними очима, неодмінно б відгадала, що біля оселі росте не одна лоза – настільки сильний виноградний аромат! А в колекції рівненського підприємця – аж 40 сортів винограду.

Одне гроно важить три кілограми

Віталій за фахом вчитель історії. Однак у школі пропрацював недовго. Адже знайшов себе в іншому – садівництві. Мабуть, не кожен юнак після вузу зважиться на власну справу.

– Я вже сім років займаюся підприємницькою діяльністю, – каже 35-річний Віталій. – У школі потрудився тільки два роки і зрозумів, що то не моє. Любив працювати на землі, крім того, хотілося здійснити давню мрію – своїми руками щось вирощувати, бачити, як деревце чи кущик росте. Спочатку це було як хобі. А тепер – вже власна справа.

– А з чого все почалося?

– З помідорів… – посміхається господар. – Ще коли вчився у школі, в мами пропадали овочі. Я їй кажу: «А я вирощу...» Вона не повірила, однак я дбайливо доглядав за рослинами і вони таки порадували нас плодами. З тієї пори й займаюся садівництвом: на присадибній ділянці є аргус і смородина, малина й ожина, саджанці яблунь та інших рослин. Особливо люблю виноград. В моїй колекції – 40 сортів. Оскільки спеціальної освіти не маю, то доводилося багато читати. Звичайно, потрібно бути організованою, відповідальною людиною. Бо якщо ти десь схибиш, то кінцевий результат буде нульовим. Знаєте, лоза мене так тішить. Я б на виноград дивився з ранньої весни і до осені, коли око радують великі, налиті сонцем грона. Хоча тільки спеціалістові відомо, скільки то праці треба докласти, щоб був гарний врожай. Насамперед, важливо, як заповниш посадкову яму (виноград потребує багато перегною). Варто вчасно його обрізувати, щоб сформувати лозу. На зиму – утеплювати. Якщо є сніг, то ховати лозу під нього (вона витримає 20-градусний мороз). Тобто це дуже клопітка робота.

Рівненський підприємець переконаний, що в наших умовах можна вирощувати ще кращий виноград, ніж у Криму. Адже в нас немає шкідників, тож деяку хімію для обробітку рослин можна і не використовувати. Крім того, у західному регіоні можна розводити сорти, де в ягід тонша шкірочка і дуже гармонійний смак. Адже привозний виноград на ринках – товстошкірий, який при транспортуванні не пошкоджується.

А от у Віталія ягоди і справді соковиті, ніжні, ароматні. Ще у жовтні на деяких лозах висіли дуже гарні грона.

– В наших умовах, посадивши рослину, вже наступного року можна отримати до 15-20 грон винограду, – ділиться секретами господар. – Але ще раз повторюю: при ретельному догляді. Якщо попрацювати, то одне гроно може заважити і понад два-три кілограми.

На ринку не вірили, що продукція з власного поля

– А як боретеся із захворюваннями рослин, адже Захід України з вологим кліматом?

– Слід обробляти рослини біопрепаратами, які зовсім не шкідливі – марганцівка, сірка колоїдна і молочна сироватка. Ними потрібно обприскувати виноград щотижня – і не буде проблем. Особливо перед збором врожаю треба надавати перевагу все ж таки біопрепаратам.

Через брак землі Віталій віддає свої саджанці на дорощування друзям.

Залюбки ділиться досвідом з однодумцями на форумі виноградарів в Інтернеті. За комунікабельність Віталія визнали найкращим консультантом, який докладно «розжує» початківцю, як і що вирощувати.

– Взагалі мрію, щоб біля кожної оселі в нашому регіоні ріс виноград, – каже. – А ще хочу зібрати у свою колекцію 20 сортів-шедеврів, які б ідеально підходили для нашого краю.

– А свій сорт хотіли б вивести?

– Звичайно. Але на це потрібно затратити добрий десяток літ.

А поки що виноград Віталія покупці розкуповують вдома. Інколи вивозить продукцію на ринок. Одного разу дійшло до кумедного: він приїхав на ринок у Рівне і розклав великі відбірні грона на рядах, де продають вирощене власними руками. Прийшла охорона і заявила: «Перекупникам тут не місце». Не повірило, що в наших умовах можна виростити такий врожай, і керівництво ринку. Довелося показувати документи, фото, що виноград і справді з Колоденки. Згодом ще й додому приїжджали дивитися виноградні поля.

– Мабуть, і вино готуєте?

– Мої рідні полюбляють вино з ягідною настоянкою, – розповідає хлопець. – Для цього в бутель кладу шарами малину, смородину, полуницю, кожен з яких пересипаю цукром. Одягаю на посудину рукавицю. Коли перебродить, наливку розливаю в пляшки. Вино з винограду готую зі спеціальних винних сортів. Для цього збираю солодкі ягоди, які не мию (тоді вони краще бродять). Товчу їх у мисці. Два дні вимішую, щоб не скисли, а забродили. Коли почне підніматися «шапка», збираю шумовиння, а сік проціджую (на 10-літровий бутель – дев’ять літрів соку). Додаю сюди сироп, зварений з кілограма цукру. І одягаю на посудину рукавицю. Коли намул осяде, зливаю чистий матеріал в інший бутель, додаю ще сироп із півкілограма цукру. Коли вино перебродить, розливаю в пляшки. До смаку додаю наливку. Наприклад, минулого року напій вийшов із гарним гранатовим смаком…

Марія ДУБУК,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>