У мами не забрали немовля!

 Апеляційний суд захистив інтереси Світлани Гончаренко

У «Віснику+К» (від 27 вересня цього року) був надрукований матеріал про Світлану Гончаренко із села Буцин Старовижівського району – «У мами забирають немовля. Одні служби за, інші – проти». Дівчина звернулася у редакцію з проханням допомогти їй, не допустити того, щоб її розлучили з донечкою, якій минуло всього три місяці.

Намагаючись розібратися, «Вісник+К» вислухав тоді всіх причетних до справи людей. Два місяці тому 24-літня Світлана, святкуючи хрестини дочки, хильнула зайвого і відлучилася… на добу. Дитинку залишила на подругу, яка викликала медичку, коли у немовляти пізно ввечері почалася блювота. Занепокоєна станом дитини, сімейний лікар Буцина починає діяти у рамках своїх, цілком законних, повноважень: дитину доправляє на «швидкій» у лікарню і пише заяву у відповідні органи про недогляд матері і загрозу життю дівчинки. І хоч наступного дня Світлана таки приїхала у лікарню і була з дочкою постійно, справі дали дуже швидкий хід (ситуацію ускладнював і той факт, що молода жіночка у минулому зловживала спиртним). Суд постановив дитину у матері забрати, але прав поки не позбавляти.

Світлана Гончаренко розгорнула у відповідь справжню боротьбу. Вона стверджувала, що виправилася, негайно зробила ремонт у хаті, де живе, заручилася підтримкою сільського голови Буцина Петра Кошелюка та адвоката Юрія Хомича, подала на апеляцію. І от дев’ятого жовтня ми дізналися приємну новину: попереднє рішення Старовижівського районного суду про відібрання дитини було скасовано апеляційним судом. Відновляться й виплати допомоги по народженню.

Невідомо, чи святкувала б Світлана тепер цю маленьку перемогу, якби їй не простягнули руку допомоги, не повірили у її покаяння. Привезли їй дров на зиму, вмовили маму з дядьком, які випивають, сісти на «сухий закон», пригрозили засипати штрафами всіх тих, хто продаватиме їм алкоголь у борг, допомогли з ремонтом і меблями… Тож Світлана щиро вдячна директору районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Петру Муравчуку, інфекціоністу Старовижівської лікарні Майї Олексюк, подрузі Наталії Миронюк та її матері, соціальному працівнику Івану Ворожку та, звісно ж, Петрові Кошелюку та Юрію Хомичу.

Будемо сподіватися, що Світлана виправдає їхні надії і сподівання, зможе вилізти з того алкогольного болота сама і не дасть туди потрапити своїй дитині.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

P.S. Наша газета продовжуватиме цікавитися життям Світлани Гончаренко та її донечки Іванки. 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>