Три богатирі родом з українських земель

А мощі Іллі Муромця зберігаються у Києво-Печерській лаврі

Картина російського художника Віктора Васнецова «Богатирі» відома з дитинства. Пригадуєте, нам ще у школі втовкмачували в голови, що ці богатирі – «сила русская»? А, виявляється, вчені, дослідивши літописи, билини, думи, довели не тільки те, що витязі існували насправді, а й те, що вони – сини землі української.

В Інтернеті можна знайти чимало інформації про богатирів, та найбільше – про життя Іллі Муромця. Припускають, що він народився в селищі Карачарово під Муромом (Росія) або під Черніговом у місті Моровійськ (нині Морівськ), який в давнину називався Муромськ. У билинах говориться, що до Києва Ілля добрався за один день, що навряд чи можливо з російського Мурома, який за тисячу кілометрів. Відомо, що Ілля тридцять років не ходив. Але коли до хати ввійшли старці і попросили подати води, раптом відчув силу і став на ноги. Припускають, що старці були волхвами і магами, знали секрети замовлянь. Відтоді богатир здійснив багато подвигів, зокрема поборов Солов’я-розбійника, якого, до речі, дослідники вважають не казковим чудовиськом, а злочинцем, що промишляв у лісах по дорозі до Києва і про свій напад сповіщав свистом. Останні роки життя Ілля був монахом Феодосієвого монастиря – тепер Києво-Печерська лавра, де покояться його мощі. Припускають, що загинув він 1204 року. У кінці 1980-х було проведено дослідження мощів Іллі Муромця. Його зріст – майже 180 сантиметрів, що колись вважалося вище середнього, вік – 45-55 років. Вчені виявили сліди багатьох поранень, підтвердили, що Ілля справді довгий час не ходив (причиною міг бути туберкульоз кісток або поліомієліт), а також те, що кісткова тканина дивним чином відновилась. Тепер мощі Преподобного Іллі Муромця, який проголошений святим у 1643 році, зцілюють тих, хто страждає хворобами хребта, ніг.

Прототипом Добрині Нікитича вважається воєвода Добриня, дядько Володимира Великого по матері Малуші. Разом з київським князем він «хрестив мечем» Русь. Був сином Малко Любечанина, що в літописні часи означало житель міста Любеча. В Україні є селище Любеч Ріпкінського району Чернігівщини, яке колись було важливим містом Русі. До речі, на честь богатиря названо астероїд, а в Коростені Житомирської області нещодавно поставили пам’ятник Добрині Нікитичу.

Третій богатир, який зображений на картині, – син попа Альоша Попович. Вважається, що історичним прототипом став ростовський боярин Олександр Попович. Але в одній з билин розповідається, як мати проводжала Альошу на базарній площі міста Пирятин (Полтавська область). Обороняв землі на лівому березі Дніпра, що ще раз підтверджує: Попович, очевидно, з Пирятина. Саме тут це прізвище збереглося дотепер. У місті ініціювали поставити пам’ятник на честь цього богатиря, який загинув у битві на Калці 1223 року.

Що цікаво, три богатирі, яких Васнецов зобразив разом, не могли зустрічатися – їх розділяли віки. Добриня Нікитич жив у Х столітті, Ілля Муромець – у ХІІ, а Альоша Попович – у ХІІІ.

Підготувала

Олена ПАВЛЮК

Картина ВАСНЕЦОВА «Богатирі»

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>