Райвідділ міліції трудиться у костелі

Його повернули громаді, але переселятися

правоохоронцям нікуди

Ця ситуація у містечку Любешів тягнеться ще з 1993 року. Тоді, з набуттям Україною незалежності, храми та культові споруди різних конфесій, які часто використовувалися у СРСР як завгодно, але тільки не за призначенням, почали повертати законним власникам. 19 років тому Волинська обласна рада на прохання католицької громади Любешова передала їй костел святого Франциска і святих Кирила та Мефодія разом із приміщенням колишньої семінарії. На той час тут уже кілька десятиріч діяла районна міліція.

Колись Любешів мав чималу католицьку громаду. Окрім того костелу, що вцілів до наших днів, був ще старіший, але у 1967 році його підірвала радянська влада.

У храмі на честь святого Франциска (освячення наріжного каменя відбулося у 1757-му) служба надовго ніколи не переривалася аж до 1939 року, коли ці землі відійшли до СРСР. Тодішній ще молодий настоятель костелу Ян Мухарський змушений був рятуватися від репресій. Під час Другої світової війни храм помітно постраждав і стояв пусткою, аж доки 10 листопада 1969-го сюди не вирішили помістити райвідділ внутрішніх справ.

– Добре, що міліцію поселили. Інакше навряд чи наш костел зберігся б, – ділиться думками активний член католицької громади Віктор Хомич, який фактично виконує функції старости.

Міліція підтримує приміщення, так би мовити, у прийнятному стані. У 1978 році костел визнали пам’яткою історії, тож втручатися в архітектуру вже не можна було.

– Нині ми фактично знаходимося у колишній католицькій семінарії. Сам костел трохи привели до ладу в 1993-му. Там був спортзал. Працівники міліції влаштовували тут не один суботник, – розповідає начальник Любешівського райвідділу УМВС України у Волинській області Сергій Хвесик.

Цього ж року ситуація взагалі змінилася кардинально. Обласна рада своїм рішенням передала весь історичний комплекс місцевій католицькій громаді. Сам костел звільнили одразу, а ось у семінарії міліція залишається й досі, бо просто нікуди переїжджати.

Як розповідає Віктор Хомич, ініціатором відновлення парафії у Любешові став усе той же Ян Мухарський, який повернувся на Волинь після розпаду Союзу. На той момент монаху виповнилося уже 86 років, але він був ще дуже енергійним. Щороку їздив у Америку до своїх друзів і там збирав пожертви на костел у Любешові, привозив значні суми. Також Ян Мухарський хотів робити розкопки у підвалах храму, бо ще перед війною у підземеллях заховали чималу семінарську бібліотеку. Але фахівці з Польщі заборонили, бо була загроза руйнування фундаменту. Планував Ян Мухарський відновити семінарію, створити сиротинець для Західної України. Для цього він навіть взяв землю при в’їзді у Любешів, на якій встановили хрест. Але коли монах помер у 2002 році, документи кудись зникли, так само хтось непомітно вночі зніс і хрест.

В останнє десятиріччя релігійна громада активніше почала звертатися до всіх органів влади з тим, аби якомога швидше повернули належне їй за законом і приміщення семінарії. Воно вже потребує серйозного ремонту: необхідно латати дах, міняти вікна і систему опалення. А приміщення дуже специфічне, з високими стелями. Стіни довго тримають тепло, але нагріти їх нелегко.

Практично перед самим розпадом СРСР у Любешові була спроба збудувати окреме приміщення для райвідділу. Навіть заклали фундамент, та потім щось не склалося. На цьому місці нині… православна церква.

– Конфлікту між нами і католицькою громадою немає. Співіснуємо мирно. Хоча потрібна визначеність. Якби була можливість, залишилися б тут, але й передати храм громаді теж справедливо. Поки що терпимо певні незручності. Для прикладу, у підвалі був 25-метровий тир, але ксьондз заборонив нам стріляти, тож тепер займаємося на стрільбищі разом із прикордонниками, – розповідає Сергій Хвесик.

Фактично й релігійна громада проявляє неабияке терпіння, адже зрозуміло, що на вулицю міліціонерів виставляти не можна. Кілька років тому за вирішення цієї проблеми взялася влада. Для потреб райвідділу придбали приміщення колишнього Любешівського ПМК. Йде підготовка до його реконструкції. На ці роботи з допомогою впливового земляка любешівські міліціонери уже ніби вибили з держбюджету понад шість мільйонів гривень, але початок робіт затримується через заминки із тендерними процедурами.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Віктор ХОМИЧ у підвалі костелу стежить за станом фундаменту

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>