Селяни запрошують Лувр… до себе

21 листопада цього року у знаменитому Луврі відкриватимуть виставку творів геніального скульптора Іоанна Георга Пінзеля, талант якого розцвів на Галичині у середині XVIII століття. Для експозиції французи відібрали 28 робіт з України.

А от з трьома сакральними предметами, які є власністю громад із півдня Тернопільщини, вийшла заковика. Побоюючись, що після поїздки у Париж реліквії додому не повернуться, люди відмовилися надати для виставки дияконські ворота з Покровської церкви райцентру Бучач та скульптуру святого Онуфрія з храму села Рукомиш.

Змінити думку переконував громаду міністр культури Михайло Кулиняк. У Бучачі він не без допомоги очільників району таки вмовив парафіян «відпустити» Пінзелеві дияконські ворота до Парижа. Взамін громада має отримати дві антипедії (прикрашення нижньої частини престолу) та дві чаші з нетлінними останками сердець священиків із роду Потоцьких. Найдошкульніше для Михайла Кулиняка, напевне, було почути, що громадяни мають сумніви щодо порядності саме української сторони, яка підписала «луврську» угоду.

У Бучачі компроміс усе-таки знайшли, а от у Рукомиші, що неподалік райцентру, – ні. Ще до 30 липня люди ніби й не проти були віддати фігуру святого у Париж, але того дня сталася біда: величезна брила із скелі зірвалася і розтрощила вхід до храму і частину даху. Найбільша ж дивовижа у тому, що валун зупинився за кілька сантиметрів від скульптури Онуфрія! Селяни переконані, що таким чином він проявив своє заступництво та застеріг від необдуманих вчинків. Тепер рукомишці сховали скульптуру у надійному місці.

– Хай Лувр до нас сам їде і тут дивиться на Онуфрія, – відповідали міністрові. – У нас є копія, беріть її…

Після обвалу люди залишились самі з бідою: влада не допомагає у ремонті храму, страховики виплатили… аж три тисячі гривень компенсації. Лише коли знадобилася скульптура святого Онуфрія, влада «схаменулася». Голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян запевнив, що гроші надійдуть з області та району, від меценатів.

Фігура святого Онуфрія мала стати перлиною французької виставки, адже, на відміну від інших скульптур, це єдиний донині збережений шедевр Пінзеля у камені. Кілька років тому експерт ЮНЕСКО оцінив скульптуру святого Онуфрія у 12 мільйонів доларів.

Світлана КЛОС,

Тернопільська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>