Як дурять нас новітні шахраї

Вимагання грошей за звільнення «з біди» близьких родичів шляхом перерахунку коштів через банківські термінали та електронні платіжні системи набуває все більшого поширення на Волині, а особливо в обласному центрі. Як розповів заступник прокурора Луцька Василь Корнесюк, за сім місяців цього року зафіксовано 56 таких випадків.

Злочинна схема доволі проста: як правило, зловмисники телефонують до потерпілих вночі на мобільні телефони. Не секрет, що людина спросоння не завжди може тверезо оцінити ситуацію та швидко зорієнтуватися. А ще, коли у трубці суворий голос повідомляє, що родич (син, дочка) потрапив «у біду», та пропонує єдиний шлях вирішення, спантеличена жертва починає робити все, що їй скажуть.

Так шахраї представлялись працівниками міліції, повідомляли потерпілим про те, що їхні родичі нібито затримані за скоєння злочину (дорожньо-транспортна подія, збут наркотиків), а за «сприяння у звільненні їх з-під варти та позитивне вирішення питання з кримінальною справою» вимагали перерахувати гроші через банківські термінали та електронні платіжні системи. Найчастіше своїми жертвами злочинці обирають жінок. Шахраї, будучи хорошими психологами, добре знають, що матір, не задумуючись, стрімголов кинеться робити усе, щоб врятувати своє чадо, навіть не спробувавши попередньо зателефонувати дітям. Останні, зазвичай, у цей час або спокійно сплять вдома, або затримуються на роботі чи з друзями.

Зафіксовані випадки, коли злочинці вимагали та отримували від довірливих жертв «нагороду» у розмірі 30 000 гривень!

Аби не стати жертвою подібного злочину, необхідно найперше зателефонувати своїм родичам, які начебто у біді, та ні в якому разі не перераховувати гроші і не повідомляти незнайомцям коди поповнень рахунку мобільного зв’язку, а краще негайно інформувати за телефоном «102» про отримання таких дзвінків.

Правоохоронні органи Луцька постійно вживають заходи щодо встановлення осіб, причетних до таких злочинів, а тому будуть вдячні за будь-яку інформацію.

Наш кор.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>