Для московських багатіїв майструє хатинки-теремки

Наші чоловіки і жінки, напевно, половину життя проводять за кордоном. Працюють на будівництві, збирають полуницю та рвуть яблука у пана. Золоті руки та працелюбність українців шануються в інших країнах. Жителя села Малеве Демидівського району Василя Нечая часто запрошують у Росію. Дерев’яні вироби майстра там дуже ціняться. Він вміє робити все – від ложки до казкової хатинки-теремка. На оригінальні оселі у народному стилі особливий попит.

 

Навіть якщо б і не знали, що тут живе майстер, то все одно неодмінно зупинилися б біля його хати, яка ніби прийшла із дитячої казки. Таку красу міг зробити тільки майстер із золотими руками. Власник оселі Василь Нечай розповідає, що після служби в армії вирішив здобути освіту. Навчався в Івано-Франківському училищі на художника-оформлювача, деякий час працював за фахом, а після розвалу Радянського Союзу пішов на власний хліб.

– З деревом працюю давно, хоча ніхто мене цьому не вчив, – зізнається чоловік. – Бачив, як хлопці роблять, і собі так старався. У мене, як художника, гарна фантазія, тож малюю в уяві картинку та переношу її на шматок деревини.

На альтанці, яка прикрашає подвір’я, розпустили хвости жар-птиці. Цікаво, скільки часу потрібно, щоб створити таку красу? «Все залежить від настрою, – каже Василь Кирилович. – Якщо добре взятися, то й за тиждень можна змайструвати». В оселі Нечаїв теж є на що подивитися: меблі, картини. Майже все зроблене руками господаря. Дружина Людмила Петрівна, яка пристає до нашої розмови, гордиться чоловіком: «Він уміє все зробити – від ложки до шафи. Альтанку і хату без проблем зведе». Не секрет, що вироби з дерева коштують дорого. В Україні замовлень мало, саме тому майже 15 років чоловік їздив на заробітки у Росію.

– У Підмосков’ї оздоблював «круті» будиночки під старовину, моя хатинка в порівнянні з ними виглядає скромно. У нас хочуть, щоб в кімнаті все було стандартно, під «євро», а там цінують натуральний матеріал, – розповідає. – Меблі робив, скульптури. Як то кажуть, «любой каприз за ваши деньги».

Раніше чоловік постійно був за кордоном, нині замовлень не має, тож господарює біля хати. Не звиклий сидіти без роботи, планує зробити дерев’яний іконостас в подарунок для місцевого храму.

Руслана ТАТАРИН,

Рівненська область

Фото автора

Руслана ТАТАРИН,

Рівненська область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>