Держава виплатить вбивці семи чоловік 40 тисяч євро

Європейський суд з прав людини останнім часом стає дуже популярним серед українців. Наша держава посідає п’яте місце за кількістю заяв громадян до нього. Але скаржаться у Страсбург багато людей, а от виграють одиниці. Ось кілька останніх найпарадоксальніших рішень.

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити 2,4 тис. євро компенсації за моральну шкоду і 100 євро за судові витрати 48-річному Сергію Соломакіну через надмірну тривалість судового розгляду. Чоловік скаржився на порушення права на справедливий судовий розгляд у розумний час і права на повагу до приватного і сімейного життя. Зокрема, він просив компенсацію у зв’язку із заподіянням шкоди його здоров’ю через вакцинацію у листопаді 1998 року, після чого почав страждати від низки хронічних захворювань. Щоправда, суд визнав факт порушення цих прав посмертно, адже у вересні 2010 року Соломакін помер.

Україна повинна виплатити 48 тис. євро мешканцю Хмельницького Володимиру Нечипоруку, який теж виявився жертвою міліційних тортур. У 2004-му правоохоронці затримали його за зберігання наркотиків, а згодом «вибили» зізнання у вбивстві, якого він не здійснював. Як з’ясувалося, йому підкинули наркотики, а потім звинуватили у важкому злочині. Коли Нечипорук відмовився писати зізнання, його стали «вибивати». За словами чоловіка, його били, душили подушкою, катували струмом. Коли це не спрацювало, почали погрожувати вагітній дружині. Тільки тоді Нечипорук підписав аж кілька зізнань різного змісту.

У 2003 році громадянин України Олександр Каверзін, засуджений на пожиттєвий термін за вбивство семи чоловік, звернувся у Євросуд із скаргою на тортури з боку міліції, в результаті яких він втратив зір. Рішенням від 15 травня 2012 року у справі «Каверзін проти України» Європейський суд зобов’язав нашу державу викорінити практику тортур міліціянтами, а також виплатити засудженому вбивці 40 тисяч євро компенсації.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>