Чи буде свято тверезості?

На засіданні громадської ради Луцька прийнято рішення про звернення до міського голови з метою включення в календар заходів міста свята тверезості. З ініціативою створення такого свята виступив голова Волинського православного братства тверезості протоієрей Степан Ярема. Священик зазначив, що організація провела багато заходів для формування громадської думки про гарне дозвілля без алкоголю.

Коли саме буде свято, ще не відомо. Однак Степан Ярема запропонував його провести 16 вересня – у першу неділю після Дня усічення голови Іоана Хрестителя. Цей день здавна вважався днем тверезості, адже, за переказами, Іоана Хрестителя вбили під впливом алкоголю.

Краєзнавець Вальдемар Пясецький зазначив, що колись у Луцьку існували різні цікаві традиції, що пропагували тверезе життя. Наприклад, той, хто не бажав, щоб йому наливали алкоголь у ресторації, клав біля себе листя шафрану.

Священик Валентин МАРЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>