Пігулки виготовляють з крейди, а мазі – з вазеліну

Шахраї підробляють недорогі та «ходові» ліки

Про те, як відрізнити справжні медичні препарати від фальсифікату, розповіли у Рівному. В оновленій Державній лабораторії з контролю якості лікарських засобів пройшла виставка підроблених ліків. Фармацевти зібрали кілька видів препаратів, які найчастіше копіюють шахраї. До списку підробок зарахували засоби від застуди, печії в шлунку, знеболюючі.

За словами начальника Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Рівненській області Сергія Лебедя, в наш час фальсифіковані медикаменти є настільки якісними, що звичайний покупець навряд чи визначить підробку. В основному недобросовісні виробники підробляють те, що найбільше рекламується та добре продається.

– У Рівненській області найбільше підробляють такі ліки як «Колд флю», «Флю колд», «Бісептол», «Холензим»… Вони не дорогі і не залежуються в аптеках. За зовнішніми показниками визначити, де фальсифікат, а де оригінал майже неможливо. Вже за перше півріччя 2012 року ми проаналізували 901 препарат, 136 з яких не відповідали законодавчим нормам (одні за розмірами, інші за своїм складом чи вмістовими пропорціями).

Про те, як дізнатися, де підроблені медикаменти, а де справжні, розповіла завідувачка Державною лабораторією з контролю якості лікарських засобів Галина Коротюк.

– Наприклад, оригінал препарату «Колд флю» має яскраво-жовту фольгу з блиском, а підробка – світло-жовта і матова, – пояснює пані Галина. – В інших препаратів можуть відрізнятися форма картонної коробки чи тюбика, колір та яскравість написів, відсутність чи наявність перфорацій. Підроблені пігулки також можуть відрізнятися від справжніх розміром або кольором, мати нехарактерний їм запах або смак.

Найчастіше, каже Галина Коротюк, підроблені таблетки та мазі не мають у своєму складі лікувальної речовини, або ж її вміст зведений до мінімуму. В антибіотиках ці компоненти замінюють очищеною крейдою, а в мазях – звичайним вазеліном. Траплялися і такі випадки, коли під маркою медичного спирту продавався технічний.

Тож якщо товар виглядає підозріло або не дає потрібного ефекту (хоч ви і зберігали його у належних умовах), можна звернутися до Держінспекії з контролю лікарських засобів зі скаргою та товарним чеком. Фахівці, зробивши в аптеці контрольну закупку, перевірять якість продукції, що надійшла на продаж. Адже оригінальну рецептуру та безпечність препарату можна визначити лише лабораторним методом.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>